Kusari Ljilja: Slanje nacrta statuta ZSO Ustavnom sudu nije preduslov za članstvo Kosova u SE

Mimoza Kusari Ljilja
Izvor: Economia online

Šefica Poslaničke grupe Samoopredeljenja Mimoza Kusari Ljilja kaže da nije dogovoreno da nacrt statuta ZSO koji je predložila međunarodna zajednica, bide upućen Ustavnom sudu pre glasanje u Savetu ministara za članstvo Kosova u Savetu Evrope, piše Koha.

Kusari Ljilja je rekla da bi bilo dobro da međunarodni faktori, koji ističu da nacrt treba da se uputi Ustavnom sudu pre glasanja u Savetu ministara, insistiraju da se glasanje za članstvo Kosova u Savetu Evrope održi što pre.

"I sama Dora Bakojani je rekla da će se to sprovesti nakon članstva, što je potvrđeno u pismu trojice šefova država kao proces koji povezuje sprovođenje svih postignutih sporazuma ili u ovom slučaju Briselski i Ohridski. Stoga, nacrt statuta ZSO ne bi trebalo da bude preduslov ili dalje uslovljavanje. Kosovo je do sada pokazalo volju, ozbiljnost i preciznost u primeni sporazuma, ali i u očuvanju demokratskih vrednosti i očuvanju mira i bezbednosti. Nije određeno da će se to desiti pre sastanka, određeno je da će Kosovo nastaviti sa daljom primenom sporazuma nakon članstva u Savetu Evrope“, rekla je ona.

Kusari Ljilja je rekla da je Kosovo spremno da primeni sve postignute sporazume, ali sporazumi moraju biti primenjivi i obavezujući za obe strane.

Dodala je da se ne može smatrati da samo formiranje ZSO može biti mehanizam za integraciju srpske zajednice u institucije Kosova. Ona kaže da je članstvo Kosova u Savetu Evrope jedina i glavna garancija za sprovođenje prava svih bez razlike.

„Najvažnija stvar za Kosovo u ovom procesu, ali i za celu zajednicu, uključujući i manjine, jeste članstvo u Savetu Evrope, jedina i glavna garancija za ostvarivanje prava svih bez razlike, posebno marginalizovanih grupa“, rekla je ona.