Makedonski tužioci sastali se sa kosovskim kolegama zbog slučaja Klinike za onkologiju

Klinika Onkologije
Izvor: Telma.com.mk

Tim tužilaca iz Javnog tužilaštva Severne Makedonije juče je boravio u kosovskom tužilaštvu radi obezbeđenja dokaza u vezi sa preliminarnom istragom u vezi sa radom Klinike za radioterapiju i onkologiju u Skoplju.

Od kosovskih kolega, preko kontakt tačaka u Evropskoj mreži pravde, zatraženi su konkretni podaci neophodni za proveru navoda na osnovu kojih je započeta preliminarna istraga.

Istovremeno, kosovski tužioci su izrazili spremnost za saradnju i davanje potrebnih podataka, saopšteno je iz Tužilaštva u Skoplju.

U narednom periodu, kako se dodaje, u zavisnosti od potreba predistražnog postupka za obezbeđivanjem dokaza, sličan sastanak biće organizovan i u Tužilaštvu u Albaniji.

U međuvremenu, kako je saopšteno iz Javnog tužilaštva, tužilački tim nastavlja da preduzima sve radnje na potpunoj istrazi događaja. Svakodnevno se intervjuišu pacijenti i njihovi srodnici, medicinski radnici i druga lica koja mogu imati određena saznanja.

Ministarstvo zdravlja Severne Makedonije dostavilo je Javnom tužilaštvu izveštaj Državne zdravstveno-sanitarne inspekcije, koji se odnosi na rad Klinike za onkologiju.

Takođe, po nalogu javnih tužilaca, u toku je finansijska istraga, kao i detaljno veštačenje ekonomsko-finansijskog poslovanja Klinike, koje sprovodi tim stručnjaka, revizora Državne revizorske službe i predstavnika Fonda zdravstvenog osiguranja Severne Makedonije.