Tužilaštvo u Skoplju zbog slučaja Klinike za onkologiju u komunikaciji sa kolegama na Kosovu i u Albaniji

Klinika za onkologiju u Skoplju
Izvor: Telma.com.mk

Javno tužilaštvo Severne Makedonije uspostavilo je prve kontakte sa tužilaštvima na Kosovu i u Albaniji povodom predistražnog postupaka pokrenutog zbog sumnje na korupciju, primanje mita od pacijenata i preprodaju lekova na Klinici za onkologiju u Skoplju.

Iz severnomakedonskog tužilaštvu su naveli da su zatražili direktne sastanke radi hitne razmene informacija koje mogu pomoći u postupku, a komunikacija je ostvarena preko Evropske mreže pravde.

Kako je ranije saopšteno, „tim javnih tužilaca i istražitelja Osnovnog javnog tužilaštva iz Skoplja preduzima radnje na utvrđivanju navoda koji prvobitno ukazuju na osnov sumnje za krivična dela protiv zdravlja ljudi i pronevere u službi Klinike za radioterapije i onkologije“.

Ministarstvo zdravlja Severne Makedonije saopštilo je juče da će akcelerator koji je kupljen pre sedam godina konačno biti pušten u rad za pacijente Klinike za onkologiju.

"Ministarstvo je angažovalo stručnu firmu za demontažu postojećeg akceleratora, nakon čega će uslediti adaptacija i renoviranje bunkera i ugradnja novog uređaja. Uprkos ovim aktivnostima, rad klinike sa pacijentima neće biti poremećen i nastaviće se nesmetano", navodi se u saopštenju.

U Skoplju je u ponedeljak održan novi protest građana koji su zahtevali odgovornost za događaje na Klinici za onkologiju, kao i brzo rešavanje slučaja.

Prema pisanju i informacijama severnomakedonskih medija, na Klinici za onkologiju u dužem vremenskom periodu tražen je mito od pacijenata, neki lekovi su preprodavani na crno, a bilo je i slučajeva neodgovarajućih terapija propisanih pacijentima.

Svi ti navodi još nisu dokazani, a očekuje se da će konkretnija saznanja doneti istraga koju vodi Javno tužilaštvo.