Martens: Kurti nije izabran za "veliku Albaniju", već za reformu Kosova

Aljbin Kurti
Izvor: GazzetaExpress

Novinar poznatog nemačkog dnevnika Frankfurter Algemajne Cajtung Mihael Martens, koji je podržao Aljbina Kurtija za kosovskog premijera, iznenađen je njegovom akcijom za učešće na parlamentarnim izborima u Albaniji, prenosi Gazeta Ekspres.

Martens je objavio članak pod naslovom "Veliki albanski snovi", u kome je naveo da se premijer Kosova Kurti i ogranak njegove stranke u susednoj Albaniji "bori se za glasove i sanja o savezu dve države".

Dodao je da Kurtijeva stranka nije došla na vlast zbog retorike o "velikoj Albaniji", već radi reforme Kosova.

"Samoopredeljenje, stranka kosovskog premijera Aljbina Kurtija, nije izabrana zbog njegove retorike Velike Albanije. Obećanje o reformi Kosova bilo je od suštinskog značaja. Ali Samoopredeljenje se takmiči za glasove na sledećim parlamentarnim izborima u susednoj Albaniji", objavio je na Tviteru Martens.

Dodao je da Samoopredeljenje nije pobedilo na izborima zbog velikoalbanske retorike.

"Obećanje o reformi Kosova bilo je presudno", naveo je Kurti u Objabi na Tviteru.

Dopisnik iz zemalja jugoistočne Evrope sa sedištem u Beču, razgovarao je i sa predsednikom ogranka Samoopredeljenja u Albaniji Boikenom Abazijem, o Velikoj Albaniji "samo jednom", jer je bilo drugih važnijih pitanja.

"Ali on se stalno vraćao na to pitanje, govoreći da politika nije samo dobro upravljanje, jer ljudima trebaju priče", rekao je Abazi.

Rekao je da bi Berlin, ukoliko bi austrijski kancelar Sebastijan Kurc postupio na isti način kao i Aljbin Kurti, učestvujući na nemačkim izborima sa svojom strankom, bio iritiran.

"Iako takva akcija ne dolazi u obzir između Austrije i Nemačke (danas), nešto slično se trenutno događa u jugoistočnoj Evropi", naveo je Martens.

Martens je i ranije reagovao na Kurtijevu izjavu da će glasati "za" ukoliko se održi referendum o o ujedinjenju Kosova sa Albanijom, ocenivši da je neobično što Kurti "zagovara ukidanje svoje zemlje".

"Aljbin Kurti kaže da se zalaže za promenu kosovskog ustava kako bi se omogućio referendum o ujedinjenju Kosova i Albanije. Dodaje da će glasati za. (Potencijalni) premer za zalaganje ukidanja svoje zemlje. Zaista neobično", objavio je u februaru na Tviteru Martens.

 

Dragan
08. April 2021.
E pa gospodo hteli ste ovakvog premijera. Neka vam je nazdravlje. Slika se ispred zastave tudje zemlje, učestvuje na izborrima u drugoj zemlji. Pa dobro, takvof ste hteli. Još jednom neka vam je nazdravlje