Marušić: Nema nade da će se konačni dogovor između Srbije i Kosova uskoro postići

Damir Marušić
Izvor: VOA

Čelnici Kosova i Srbije možda doprinose povećanju napetosti, kako bi pogurali konačni sporazum, smatra viši saradnik Evropskog centra Atlantskog veća iz Vašingtona Damir Marušić, prenosi Radio slobodna Evropa.

Marušić je komentarisao razgovore u Briselu između Kosova i Srbije 18. avgusta, koji nisu dali rezultate. Kazao je da nema nade da će se konačni dogovor uskoro postići.

Prema njegovim rečima, diplomatija koja podstiče tenzije opasna je igra u situaciji s tenzijama na severu Kosova.

Nekoliko dana pre nego što se sprovedu odluke Vlade Kosova o srpskim registarskim oznakama i dokumentima, Marušić ne očekuje proširenje sukoba, ali kaže da nisu isključen scenario nasilja.

Na pitanje šta misli o poslednjoj rundi pregovora u Briselu, Marušić kaže da nije siguran i da su mu osećanja pomešana.

“S jedne strane, zaista izgleda da smo u slepoj ulici, ozbiljnom ćorsokaku, i teško je videti gde će se dogoditi napredak. U isto vreme, stvar je diplomatije, i čini mi se da gospodin Kurti pokušava to, morate se pozabaviti nekim kontradikcijama, pre tog napretka. Hoće li takvog napretka biti, iskreno, sad to ne vidim. Ali ja nisam diplomata. Uloga diplomatije je da uzme ovakve situacija i bude kreativna i nađe kreativna rješenja. Ono što je potrebno je dobra volja s obe strane. A to nismo videli. Ono što je važno ovde, oni koji pomažu dijalog, sama EU i zapadni partneri generalno, oni takođe igraju veoma važnu i proaktivnu ulogu. Ulozi su jako visoki. Dijalog je jako važan da bi se došlo do bilo kakvog trajnog rešenja za odnose Srbije i Kosova. Nemam visoke nade, ali nisam ni beznadežan da će se to desiti”, kaže Marušić.

Upitan da li misli li da je bilo dovoljno priprema za razgovore, ili je to neka diplomatska igra pre 1. seprembra, Marušić kaže da je razočaran jer nije učinjeno više.

“Iskreno, razočaran sam da nije učinjeno više pripreme, prema činjenicama koje vidimo. Čini mi se da su stavovi koje su javno zauzele obe strane, i Vučić i Kurti u svojim izjavama, bili nepopustljivi, da se išlo kao onome što se i desilo. Ali ipak, nekad se magija desi u prostoriji. I možda je to nada. Da sednu zajedno u ovoj situaciji pojačanih tenzija od prije nekoliko sedmica s datumom na pameti kad će nastupiti recipročne mere, da će u toj situaciji biti napretka. Važno je napomenuti da je pozadina ovog susreta bila poslednja kriza. Ovaj sastanak je bio otkazan, jer je Srbija tražila da se odloži”, rekao je on.

Dodao je da vidi “da je gospodin Kurti tako tretirao sastanak i želeo razgovarati o stvarima o kojima je dogovoreno, s krizom u pozadini. Verujem da je to taktika pregovaranja Kosova. Hoće li biti uspešna, ne znam. Pitanje koje ostaje je postoji li bilo kakav osnov da razgovor između Kurtija i Vučića iznedri kreativno rešenje”.

Na pitanje šta je sa strategijom Srbije u ovim razgovorima, Marušić kaže da će se to tek saznati narednih dana.

“Moram reći da razgovaramo nekoliko dana pre nego će predsednik Vučić imati razgovore s predstavnicima Srpske liste na severu Kosova. Tako da vjerujem da ćemo saznati kakva je strategija Srbije bila. Video sam spekulacije da Vučić s jedne strane priprema Srbe da kaže da je situacija nemoguća i da će biti učinjen neki kompromis, ali s druge strane možda ćemo videti govor koji je potpuno bez kompromisa, tako da će strategija, na obe strane, biti podizanje tenzija na novi nivo. Time bi se angažirala evropska strana i primorala druga strana na neki kompromis. To je opasna igra koja je vrlo dobro poznata na Balkanu. To je način kako diplomatija funkcioniše u ovom delu sveta. Nadam se da su obe strane jako pažljive prema onome što dolazi u naredne dve sedmice”, kaže Marušić.

Povodom mogućih scenarija 1. Septembra, Marušić kaže da bismo mogli ponovo imati barikade

“Mogli bismo imati ponavljanje barikada na severu. Ako krene tim putem, videćete srpsku stranu koja će reći da je reakcija lokalna i nekontrolisana zbog straha i ugroženosti. Video sam dosta izveštaja da je srpska strana koordinirala u poslednjem slučaju, tako da je kredibilitet te tvrdnje pod znakom pitanja. Problem je u tome da i ako su samo blokade i barikade, problem za Zapad je kako uspostaviti red ukoliko Srbija sama ne interveniše. Ovoga puta se radi o nekoj vrsti igre čekanja i, ako prevladaju hladne glave na Kosovu, imat ćete duge i napete pregovore nakon 1. septembra, možda se to polako vrati u neku napetu normalnost. Moram reći da ne znam tačno koji modaliteti krize mogu biti, i mere o kojima se govori i koje će Priština biti u mogućnosti da implementira. Ne bojim se šireg konflikta. Nagađam da bi ovo mogla biti napeta situacija koja bi mogla trajati sedmicama i koja bi nakon određene tačke vodila daljim pregovorima. Smatram da će to moći uraditi na granici i čućete mnogo retorike i moguće, što se nadam da neće biti, nekog manjeg nasilja. Ne bih mogao da zamislim da bi išlo dalje od toga”, kaže on.

Dodaje da je već ranije rekao to je problem s ovako opasnom diplomatijom koja se na Balkanu stalno praktikuje.

“Ne bojim se šireg konflikta. Nagađam da bi ovo mogla biti napeta situacija koja bi mogla trajati sedmicama i koja bi nakon određene tačke vodila daljim pregovorima. Moglo bi doći do nasilja, pucanja i možda čak i smrti, ali verujem da je Kfor spreman ukoliko eskalira i da je u mogućnosti da smiri situaciju. Pod radarom je Vašingtona i sumnjam da je moguć širi konflikt. To je veoma teška međunarodna situacija i nije baš dobrodošla mogućnost da se Zapad nosi s još jednim konfliktom kakav je rat u Ukrajini”a, kaže Marušić.

Na pitanje da li smatra, da je zbog rata u Ukrajini povoljan momenat za postizanje konačnog sporazuma između Kosova i Srbije, Marušić kaže da Kurti upravo insistira na tome.

“Mislim da je logika gospodina Kurtija da insistiranjem na tome i pokušajem da se sakriju kontradiktornosti u dijalogu učini da Evropljani budu proaktivniji i da pritisnu Srbiju da pristane. Ali, ono što u ovom trenutku vidim, Evropljani, naročito nisu aktivno uključeni u to. Oni su više posvećeni stabilizaciji situacije. I dok je gospodin Kurti u veliko u pravu kada kaže da je u interesu Evropljana da sada postanu više proaktivni i da pokušaju da ovo pitanje reše jednom za svagda. Iskreno, mislim da oni nisu još dotle došli. Mislim da je mentalitet takav da se samo ide na to da stvari nestanu, nego da se ide na neko trajnije rešenje. Namera da se nađe trajno rešenje jeste prisutna, ali ne vidim neke dokaze novih promišljanja o tome kako da se do njega dođe”, rekao je on.