Mihajlović: Srbija se zalaže za mir i sigurnost, dijalog je jedino rešenje

Zorana Mihajlovic1.jpg
Izvor: Kosovo Online

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je rekla da se Srbija zalaže za mir i sigurnost, pokušaj dijaloga, razgovor i kompromis i da svi koji žive na Kosovu, i Srbi i Albanci, imaju pristojne uslove za život. Dodala je da je dijalog jedino rešenje, prenosi TV Hepi.

“Naša agenda nije ratna, već da razgovaramo i da pokušamo na sve moguće načine da obezbedimo dijalog, jer bez dijaloga nikome nije dobro”, rekla je Mihajlović.

Mihajlović je istakla da poslednjih godina, a posebno poslednjih meseci stižu "zapaljive" izjave koje nisu dobre ni za Srbe ni za Albance ističe da je to jedna vrsta neodgovornosti, ali da je to politika kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

“Sastanak će biti težak i svaki put je sve teži i uži u tim samim razgovorima da se negde postigne kompromis Naš zahtev nije ništa drugačiji nego što je bio prethodnih godina”,  dodala je ona.

Ističe da se sada mnogo više uključuje SAD nego pre.

“Sve je u samo jednom cilju, miru i stabilnosti. Jako je važno da se povezujemo, jer je to način da ljudi žive bolje”, dodala je Mihajlović.

Mihajlović ističe da je kada je reč o energtici, tu situacija dramatična.

Dodala je da je Srbija dala ogroman novac na uvoz struje, kao i da je kriza svuda,  ali da nije nastala jer smo mi loši već usled generalnih geopolitičkih dešavanja u svetu, uključujući i rat u Ukrajini.

“Nervoza koja se oseća u Evropi na berzama se vidi po cenama. Uvek smo za razgovor, ali moramo imati neki rezultat toga”, rekla je ona.

Govoreći o rudnom bogatstvu na Kosovu, ministarka je izjavila da se tamo nalaze velike količine uglja, ali da će se to eksploatisati verovatno u narednim generacijama, još nije sve istraženo. Dodaje i da su podzemne eksploatacije najteže.

U tom kontekstu spominje  podzemnu eksploataciju uglja u rudniku Resavica i da se svake godine smanjivala proizvodnja u tom rudniku.

“To je najteži način iskopavanja uglja. Treba ozbiljno razmišljati šta od tih rudnika zaista ima perspektivu. Srbija mora da počne sa ulaganjem u obnovljive izvore energije da bismo u godinama ispred nas bili sigurni”, zaključila je Mihajlović.

Dodala je da u obnovljivoj energiji u odnosu na ostale kasnimo. Takođe, rekla je i da i u energetici kasnimo, kao i da je sve vezano za investicije

Istakla je da su mini hidroelektrane predviđene za određena područja, da se prave određene procene i  prave strategiju kome dozvoljavaju a kome ne da se bave obnovljivim energijama.

“Srbija mora da počne ulaže u ektroenergetske kapacitete. To je jedini način da Srbija bude nezavisna. Ako energetika nije stabilna, ništa od srpske nezavisnosti”, zaključila je ministarka.