Mijačić: Briselski sporazum za Srbiju politički dogovor, za Kosovo pravno obavezujući dokument

Beograd_231226_Dragiša Mijačić 01
Izvor: Kosovo Online

Koordinator Nacionalnog konventa za Poglavlje 35 Dragiša Mijačić poručio je da je kosovski premijer Aljbin Kurti, rekavši da je Srbija prekršila devet tačaka Briselskog sporazuma iz 2013. godine - slagao već u prvoj rečenici, kada je naveo da su obe strane potpisale sporazum.

Mijačić je na društvenoj mreži "X" istakao da Srbija nikada nije ratifikovala sporazum i da se on smatra političkim dogovorom. Skupština Kosova je, međutim, kako ističe, ratifikovala sporazum koji je postao pravno obavezujući za Kosovo.

"Već u prvoj rečenici Kurti je lagao da je potpisan sporazum iz 2013. godine. Upravo su ga parafirali Tači i Dačić. Srbija nikada nije ratifikovala sporazum, on se smatra političkim dogovorom. Skupština Kosova je, međutim, ratifikovala sporazum koji je postao pravno obavezujući za Kosovo", naglaio je Mijačić.

Kurti je, navodi Mijačić, objasnio da je od 15 članova sporazuma iz 2013. Srbija prekršila devet, a preostalih šest koji se odnose na ZSO je Ustavni sud Kosova oborio.

"I tako ne daj Bože da Vladu Kosoova okrivi bilo šta", primetio je on.

Mijačić ističe da je "malo istorije" uvek dobro, podsećajući da član 9. Briselskog sporazuma kaže da će kosovski Srbin biti regionalni komandant za četiri severne opštine, a da policija treba da odražava etnički sastav severa.

"Protiv sporazuma Kurtijeva vlada je smenila regionalnog komandanta, što je izazvalo masovne ostavke Srba iz kosovske policije, pravosuđa i opština. Osim toga, sadašnji nacionalni sastav policije na severu je direktno u suprotnosti sa članom 9. Sporazuma", naveo je Mijačić.

Osim toga, ukazuje, Kosovo je promenilo zakone koji se odnose na pravosuđe što je protivno članu 10. Sporazuma.