Mijačić: Pritisak na Prištinu zbog dinara sve veći

Dragiša Mijačić
Izvor: Kosovo Online

Koordinator Nacionalnog konventa za poglavlje 35 Dragiša Mijačić ocenio je danas da se pritisak međunarodne zajednice na Prištinu zbog situacije oko dinara povećava, i da predstavnici kosovskih institucija sada pokušavaju da nađu spas iz te situacije napadajući izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i organizacije civilnog društva, prenosi TV Most.

Mijačić je za Tanjug ocenio da su kritike koje je glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom Besnik Bisljimi uputio Lajčaku zbog sastanka sa članovima Nacionalnog konventa o EU (NKEU) i Srba sa Kosova jedan neprimereni akt.

"Mi smo u sklopu redovnih aktivnosti Radne grupe za poglavlje 35 napravili studijsku posetu Briselu gde smo posetili različite institucije, uključujući i Evropski parlament, Evropsku službu za spoljne poslove, obavili smo sastanke sa brojnim zvaničnicima čak i sa predstavnicima zemalja članica EU", rekao je Mijačić.

Dodao je da su tokom posete spojene dve delegacije, da su jednu činili članovi Radne grupe za poglavlje 35, a drugu predstavnici kosovskih Srba, koje je Evropski parlament pozvao da govore o položaju Srba na Kosovu i dešavanjima u vezi sa zabranom korišćenja dinara na Kosovu.

"Te dve delegacije objedinjene su iz razloga što smo govorili o sličnim temama, imali slične sagovornike, a nije jednostavno organizovati sastanke na tako visokom nivou pojedinačno", objasnio je Mijačić.

Dodao je da su zbog ekonomičnosti negde odlazili zajedno, negde je govorila samo delegacija kosovskih Srba, dok je delegacija Radne grupe za poglavlje 35 u Evropskom parlamentu imala sesiju koju je organizovala poslanica Zelenih u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon, na kojoj su govorili o situaciji na Kosovu.

Nakon toga, kako je dodao, oglasio se Bisljimi, koji je prema Mijačićevim rečima, podigao retoriku za stepenicu iznad.

Bisljimi je 14. februara oštro kritikovao Lajčaka jer u svojoj objavi o sastanku sa predstavnicima Nacionalnog konventa EU nije spomenuo da se radi o NKEU iz Srbije, ironično navodeći da je to još jedna demonstracija Lajčakovog, kako je napisao, "fer" i "neutralnog pristupa" stranama u procesu normalizacije odnosa. On je to objavio, nakon što je Lajčak dan ranije na svom nalogu na platformi "X" saopštio da je imao vrlo koristan sastanak sa predstavnicima NKEU u Briselu za koji je rekao da je uvek od pomoći "čuti glasove sa terena", i uz to objavio fotografiju sa sastanka.