Milivojević: Pogrešna odluka srpskih vlasti 2010. godine oslabila argumente za odbranu Kosova

Zoran Milivojević
Izvor: Medija centar Beograd

Bivši diplomata Zoran Milivojević za Kosovo onlajn kaže da je potez srpskih vlasti iz 2010. godine, da pred Međunarodnim sudom pravde zatraže ocenu da li je samoproglašena nezavisnost Kosova u skladu sa međunarodnim pravom, bila pogrešna pravno-politička procena, koja je značajno oslabila argumente Srbije u odbrani Kosova.

Milivojević podseća da je tadašnji ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, koji je predstavljao Srbiju u ovoj inicijativi, bio samo činovnik tadašnje vlasti na čijem je čelu bio Boris Tadić.

"Međunarodni sud pravde je doneo, ne presudu, već mišljenje da proglašenje nezavisnosti Kosova nije u supotnosti sa opštim međunarodnim pravom. To mišljenje nije obavezujuće, ali ima pravnu i političku težinu, To mišljenje ne osporava Rezoluciju 1244, ali značajno smanjuje argumente Srbije u odbranih svojih prava i državnih i nacionalnih interesa u odbrani Kosova i Metohije“, kaže Milivojević.

On ističe da mišljenje koje je dao Međunarodni sud pravde, da je samoproglašena nezavisnost Kosova u skladu sa međunarodnim pravom, osnažuje argumente za odbranu državnosti Kosova.

"Nedavno je ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendijas, komentarišući najnovije poteze Atine prema Prištini i dizanje nivoa odnosa skoro do samog priznanja, upravo pominjao ovu odluku Međunarodnog suda pravde. Sve države koje su priznale Kosovo imaju u vidu tu odluku, kao argument u prilog priznanju", istakao je Milivojević.

Bivši diplomata podseća da mišljenje Međunarodnog suda pravde stoji uz fusnotu u kojoj se Kosovo predstavlja sa zvezdicom na međunarodnim skupovima.

"Na osnovu sporazuma o predstavljanju Kosova na regionalnim skupovima, jer Kosovo ne figurira kao država, već je sa zvezdicom i fusnotom, u fusnoti pored Rezolucije 1244 stoji upravo ovo mišljenje Međunarodnog suda pravde. To je potez koji je proizveo vrlo negativne posledice za naše napore da branimo Kosovo i Metohiju, po Rezoluciji 1244, kao sastavni deo Srbije. I pruža mogućnost i argumente za one koji se bore za proglašenje kosovske nezavisnoti da to potvrde“, naglašava Milivojević.