Ministar spoljnih poslova Malte: Istorijski trenutak za našu zemlju, želimo napredak Oebsa

Oebs
Izvor: Facebook

Na Savetu ministara Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (Oebs) u Skoplju zvanično je potvrđena odluka da Malta tokom iduće godine predsedava ovom organizacijom.

Ministar za spoljne poslove, trgovinu i evropske poslove Malte Ian Borg, na završnoj sednici Saveta ministara, rekao je da je ovo istorijski trenutak za njegovu zemlju.

Ukazao je da je Malta podržavala kandidaturu Estonije, ali da je prihvatila da preuzme ulogu predsedavajućeg pošto nije bilo konsenzusa. Borg je naglasio da je moto makedonskog predsedavanja Oebsom „Radi se o ljudima“ sada aktuelnije nego ikada.

„Radi se o ljudima, želimo da gradimo mostove, poboljšamo odnose. Želimo napredak naše organizacije“, rekao je on u obraćanju nakon što je odluka potvrđena.

Na sednici su, takođe, usvojene odluke o produženju mandata generalnom sekretaru Oebsa, visokom komesaru za ljudska prava, direktoru Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (Odihr) i izaslaniku Oebs za slobodu štampe.

Čelnicima ove četiri institucije Oebsa isticao je mandat u nedelju, a pošto nije mogao da se postigne koncenzus o novim kandidatima doneta je odluka o produženju mandata aktuelnih rukovodioca ključnih sektora organizacije.

U obraćanjima su predstavnici više zemalja ukazali da se radi i jedinstvenoj odluci zbog nedostatka konsenzusa, koja ne sme biti pravilo u Oebsu.