Ministarka kulture Maja Gojković zahvalila Kubi na podršci po pitanju Kosova

Maja Gojković i ministar kulture Kube
Izvor: Ministarstvo kulture Srbije

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković zahvalila je Kubi na podršci po pitanju Kosova, odnosno teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i međunarodnom pravu.

Gojković je započela zvaničnu posetu Кubi susretom sa ministrom kulture Alpidiom Alonsom Grauom u Havani i tom prilikom ministri su, u okviru obeležavanja 120 godina diplomatskih odnosa, potpisali Memorandum o razumevanju u oblasti filma između dve zemlje.

Gojković i Alonso Grau su naglasili da Srbija i Кuba ove godine obeležavaju značajnu godišnjicu dobrih i prijateljskih odnosa koje karakteriše međusobna podrška po pitanjima od nacionalnog značaja i međusobno razumevanje.

Gojković i Alonso Grau su, kako se navodi u saopštenju, istakli da su dve zemlje spremne da unapređuju sve vidove saradnje, na polju ekonomije, zdravstva, obrazovanja, nauke i posebno kulture koja, kako su naglasili, predstavlja jedan od najvažnijih segmenata svakog društva i temelj opstanka jednog naroda.

”Imamo dobru saradnju i dobre odnose na političkom nivou i važno je da nastavimo da ih razvijamo kako bismo i današnje generacije upoznali sa našim tradicionalnim odnosima, jer mi ove godine obeležavamo 120 godina diplomatskih odnosa”, rekla je Gojković.

”Veoma smo zahvalni na podršci koju nam pružate jer ste vi i zemlja heroja, slični smo po kulturi i senzibilitetu”, istakao je ministar kulture Кube.

Gojković je ukazala da je današnje potpisivanje Memoranduma o razumevanju u oblasti filma prvi korak u konkretizaciji saradnje na osnovu Programa saradnje u oblasti kulture, koji je potpisan prošle godine tokom posete tadašnjeg ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića Кubi.

Ministarka je istakla da je značajna obostrana opredeljenost za razvoj saradnje u oblasti filmskog stvaralaštva i naglasila da Srbija poslednjih godina sve više ulaže u ovu oblast, ima odlične filmske radnike, i po broju snimljenih filmova i serija postala je lider u regionu.

Memorandum, kažu ministri, pruža mogućnost da se radi na razmeni iskustva, kao i mogućnosti snimanja kooprodukcija, imajući u vidu bogatstvo dve kinematografije i veliko iskustvo u ovoj oblasti koju dve zemlje poseduju, kao i činjenicu da je Srbija lider u svom regionu, a Кuba u Latinskoj Americi.

„Možemo ponosno da kažemo da imamo našu nacionalnu kinematografiju sa filmovima koji upravo izražavaju nacionalni identitet Кube sa bogatom istorijom koju predstavljamo, odnosno da kinematografija Кube oslikava naš život“, rekao je Alonso Grau.

Ukazao je i na to da u kubanskoj kinematografiji radi veliki broj režisera, da sa srpskim kolegama mogu da razmene svoja iskustva pogotovo u oblasti filmske produkcije, kao i da žele da promovišu kubanski film u Srbiji i srpski film na Кubi.

„Želimo da naši stručnjaci odu u Srbiju i vide šta je to što se radi na polju produkcije i da isto tako kolegama iz Srbije ponudimo naša iskustva, odnosno da na Кubu dovedemo srpske stručnjake da našim najmlađim producentima podele svoja iskustva“, naglasio je.

Gojković će, u okviru posete Havani, biti na otvaranju sajma knjiga, a otvoriće i izložbu posvećenu Nikoli Tesli, jednom od najznačajnijih srpskih i svetskih naučnika i vizionara.