Ministarstvo infrastrukture smenilo generalnog sekretara, on odbija da napusti položaj i kancelariju

Izedin Bitići
Izvor: Indeksonline

Aktuelni ministar za infrastrukturu Arban Abraši pre dva dana otpustio je generalnog sekretara ministarstva Izedina Bitićija, ali je on rekao da je otkaz nezakonit i da neće napustiti kancelariju, prenosi Indeks Onlajn.

Bitići je rekao da je o tome obavestio policiju.

 "Rekao sam policiji da preduzme mere radi napuštanja moje kancelarije . Ja sam sekretar, drugi su ilegalni. Ovo bi srušio student prve godine prava, a kamoli tužilac.“, rekao je Bitići.

On je istakao da se suočava sa različitim pritiscima interesnih  grupa koje su, kako je naveo, uništile Ministarstvo infrastrukture.

Bitići je istakao da nema nameru da se preda.

U međuvremenu, Ministarstvo infrastrukture objavilo je saopštenje za javnost u vezi s njegovom smenom.

"Ministarstvo za infrastrukturu obaveštava javnost da je ministar Arban Abraši suspendovao generalnog sekretara Izedina Bitićija i protiv njega je pokrenut disciplinski postupak“, navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo navodi, da je Bitići u februarau vratio na posao šefa Odeljenja za nabavke u Ministarstvu infrastrukture Nedžata Krasnićija, postupajući suprotno odluci Vrhovnog suda Kosova. Kroz ovaj postupak, smatra ministarstvo, Bitići protivreči primeni principa zakonitosti i Ustava Kosova.

"Neizvršenje sudske odluke je direktna odgovornost generalnog sekretara i relevantnih institucija, čime se krše odredbe Krivičnog zakona Kosova. Ministar Abrashi izražava svoju odlučnost da otvori put za funkcionisanje pravde u Ministarstvu infrastrukture i da zaustavi pokušaj manipulisanja dokumentima. Na osnovu toga, Bitići je smenjen sa dužnosti u ponedeljak , 1. marta 2021, kaže se u saopštenju ministarstva.