Ministri spoljnih poslova EU potvrdili ažurirani tekst o Poglavlju 35

Srbija - EU
Izvor: N1 Info

Ministri spoljnih poslova EU su danas bez rasprave potvrdili ažurirani tekst Zajedničke pozicije EU za Poglavlje 35, čime je završena celokupna procedura usvajanja, saznaje dopisnik Kosovo onlajna iz Brisela.

Poslanici Evropskog parlamenta glasaće u utorak oko 12 časova za viznu liberalizaciju za pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava za KiM.

Podsetimo, u utorak su ambasadori država članica EU usvojili ažurirani tekst zajedničke pozicije za poglavlje 35, koji podrazumeva da će Srbija u potpunosti sprovoditi svoje obaveze koje proizilaze iz Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, u skladu sa Aneksom o njegovoj implementaciji, dogovorenim 18. marta 2023.

U ažuriranom tekstu, koji postaje sastavni deo pregovora u okviru pregovaračkog poglavlja, a koji je usvojen na sastanku Odbora stalnih predstavnika vlada država članica EU (COREPER), odnosno na nivou ambasadora država članica EU, navodi se da će se sve rasprave u vezi sa primenom sporazuma odvijati u okviru dijaloga Beograda i Prištine, koji se vodi uz posredovanje EU.