MSP: Suspendovano više naloga ambasada Srbije u svetu

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije
Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je da su 18. avgusta suspendovani Tviter nalozi ambasada Srbije u Jermeniji, Iranu, Indoneziji, Nigeriji, Zimbabveu, Gani i Кuvajtu, kao i Generalnog konzulata u Čikagu, bez ikakvog obrazloženja ili prethodne poruke kojom bi se ukazivalo na eventualne povrede pravila komuniciranja na toj društvenoj mreži.

"Ne ulazeći u poslovnu politiku kompanije Tviter, ukazujemo da je nedopustivo da diplomatska predstavništva jedne demokratske države koja nije izložena bilo kakvim sankcijama budu cenzurisana na ovaj način, pogotovo ako se uzme u obzir da su neki od pomenutih profila nedavno otvoreni i da nisu bili aktivni, a da na preostalima nije bilo nijednog sadržaja koji bi se mogao opisati kao neprimeren", navodi se u saopštenju.

Kako ističu iz Ministarstva, Srbija je zemlja čije je strateško opredeljenje članstvo u Evropskoj uniji, i da svoje političke i demokratske standarde, koji uključuju i medijske slobode, prilagođava najvišim evropskim standardima.

"Zato je i apsurdno što je niz naših diplomatsko-konzularnih predstavništava cenzurisano na jednoj društvenoj mreži koja se hvali time da promoviše demokratiju i pluralizam mišljenja", dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije obratilo se kompaniji Tviter sa zahtevom da nalozi naših diplomatsko-konzularnih predstavništava budu odblokirani.

"Izražavamo nadu da blokada Tviter naloga naših diplomatsko-konzularnih predstavništava nije deo pokušaja da se Srbija spreči i ućutka u borbi za istinu, pre svega o situaciji na Kosovu i Metohiji", poručuju iz Ministarstva.

Podsećamo, da je Tviter nalog prošle sedmice bez ikakvog obrazloženja bio blokiran i direktoru Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arnou Gujonu, i da mu je u međuvremenu odblokiran.