Nemačka: Sada je najvažnija deeskalacija, Vučić da bude svestan svoje uloge u očuvanju mira

Nemačka
Izvor: Zeri

Svi, a posebno predsednik Srbije Aleksandar Vučić, moraju biti svesni svoje uloge za očuvanje mira u regionu, poručio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Nemačke Sebastijan Fišer istakavši da je sada najvažnije da dođe do deeskalacije.

Na konferenciji za medije nekoliko portparola nemačke vlade, Fišer je ukazao da se Ministarstvo spoljnih poslova već izjasnilo u vezi sa napadom u Banjskoj.

"Za nas je jasno da svi, a posebno predsednik Vučić, moraju biti svesni svoje uloge za mir u regionu i da sada mora biti učinjeno sve za deeskalaciju. To što je proglašen Dan žalosti, kojim treba da se, iz srpskog pogleda oda počast napadačima, sigurno ne doprinosi tome. Zato pozivamo i Srbiju nedvosmisleno da pozove na odustajanje od nasilja", preneo je Fišer.

Upitan za sankcije Srbiji, on je naglasio da je trenutno još mnogo nejasnoća kada je reč o napadu i o njegovoj pozadini.

"Važno je najpre da se potpuno rasvetli odakle je došlo oružje, pošto je pronađena značajna količina, i da li se, na primer, radi o švercu iz Srbije, kao i da se razjasni svrha tog oružja. Jasno je da se radi o veoma ozbiljnom događaju. Ne voze se svuda naoružani sa oklopnim vozilima i velikom količinom naoružanja. Znate i da postoji umešanost srpskih krugova u strukture organizovanog kriminala na severu Kosova", rekao je Fišer.

Podvukao je da je sada najvažnije da dođe do deesklalacije.

"Tome svakako doprinosi rasvetljavanje događaja. Istovremeno, bilo nam je iritantno kada je predsednik Srbije terorističke napadače prikazao kao žrtve. Počinioci moraju biti imenovani kao takvi i krivci moraju biti procesuirani i kažnjeni. U tom kontekstu je jasno da smo pozvali Srbiju da sarađuje u istrazi", rekao je Fišer.