Novosti: CIA i Čečeni pripremaju incidente na Kosovu

Rosu Brnjak
Izvor: RTV Dukađini

Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) angažovala je ekstremističke i kriminalne grupe, koje bi u narednom periodu trebalo da izazovu incidente na administrativnoj liniji sa Kosovom. To bi bio povod za povećanje broja vojnika NATO, a krajnji cilj je suzbijanje uticaja Rusije na Balkanu, prenose Novosti.

Do ove informacije, prema nezvaničnim saznanjima "Novosti", došle su bezbednosne službe Srbije i ozbiljno je analiziraju, jer država mora da bude spremna za mogući scenario koji bi dodatno mogao da zakomplikuje ionako poljuljanu bezbednosnu situaciju na Kosovu.

Prema operativnim podacima, odsek CIA koji se bavi Balkanom, obezbedio je albanskim kriminalcima pristup tajnim finansijskim fondovima, a tim novcem su uspostavljeni putevi za krijumčarenje oružja iz Rumunije i Albanije na Kosovo. Deo para, kako se navodi, otišao je navodno Ukrajincima koji žive u Rumuniji, a oni su zatim obezbedili manje količine streljačkog naoružanja i zaštitnih prsluka sa Zapada, ali i prenosne protivoklopne rakete "džavelin" i protivavionske projektile "stinger". Oružje je do Albanije dopremljeno brodom, a odatle je prebačeno na Kosovo.

Takođe, pretpostavlja se da je CIA, uz pomoć lidera opozicije Čečenije, regrutovala jedan broj čečenskih plaćenika koji bi trebalo da se povežu sa lokalnim naoružanim formacijama na Kosovu. Sumnja se da je plan da te snage, prerušene u vojnike Vojske Srbije, napadnu jedinice kosovske policije u blizini administrativih linija i tako isprovociraju reakciju Kfora iz baze "Bondstil".

Ovakav razvoj situacije, prema saznanjima operativaca, NATO bi mogao da iskoristi kako bi ojačao snage i povećao broj ljudi u "Bondstilu" i na Kosovu.

“Cilj SAD je da pojača prisustvo u Evropi, a Zapadni Balkan je jedna od poslednjih tačaka gde nema raspoređenih jačih formacija Amerike i NATO”, navodi se u analizi.

Ovakav razvoj situacije, u potpunosti bi mogao da uruši bezbednost Srba na Kosovu u trenucima kada se čeka kako će biti rešeno pitanje srpskih registarskih tablica. Premijer Kosova Aljbin Kurti najavio je čak i mogućnost da će Srbima koji ne budu želeli da srpske oznake zamene za kosovske, biti oduzimana vozila. Lideri Srba su nekoliko puta ponavljali da se zalažu za mir i stabilnost, ali da ne žele da pristanu na jednostrane odluke Prištine o tablicama.

Inače, specijalne snage Vojske SAD izvele su na proleće zajedničku obuku sa specijalcima kosovske policije i bezbednosnih snaga pod nazivom BILAT. Kako je tada saopštila evropska Komanda za specijalne operacije Vojske SAD "izvođenje bilateralnih obuka sa NATO partnerskim snagama zemalja Balkana veoma je važno za podršku bezbednosti u regionu i odvraćanju od destabilizujućih aktivnosti".

Upravo na poziv Vašingtona kao glavnog mentora, KBS bile su deo međunarodne misije u Kuvajtu.