Opozicija: Potrebna veća koordiniranacija sa SAD u vezi pitanja ZSO 

ZSO
Izvor: new-perspektiva

Predstavnici opozicionih partija na Kosovu pred sutrašnji očekivani dolazak Miroslava Lajčaka u Prištinu izražavaju mišljenje da po pitanju ZSO kosovska vlada treba da koordinira stavove sa SAD, piše Koha.

"Vlada mora da ima alternativu, mora da održava partnerstvo sa međunarodnim prijateljima, sa SAD i EU. Mora da bude i poštena i transparentna prema građanima Kosova. Mislim da Kurtijev stav nije iskren što se tiče ZSO", rekao je poslanik DPK Hajdar Beća.

Poslanica DSK Rezarta Krasnići rekla je da posao formiranja ZSO ostaje premijeru da ga obavi, pošto on ima 51 odsto glasova.

"Takođe, premijer mora da bude oprezan u odnosu na SAD, jer smo zahvaljujući njima tu gde smo. DSK je podržavao premijera u integracionim procesima, ali uvek onim procesima kada su bili u dogovoru sa SAD i EU", rekla je Krasnići.

Poslanica Alijanse za budućnost Kosova Time Kadrijaj ocenila je da tvrdoglavost kosovskog premijera Aljbina Kurtija nije dobar put.

"Sa ovakvim tvrdoglavim postupcima i sa svojim populizmom, ne znam kuda hoće da vodi... Predložen je nacrt, Vlada treba da sedne, analizira i vidi da li je u duhu Ustava Kosova", kaže Kadrijaj.

Koha podseća da su SAD i Evropska unija nedavno pojačale pritisak na Kurtijevu vladu da formira ZSO, a da je specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar insistirao na sprovođenju te obaveze, rekavši da druga mogućnost ne postoji.