Osmani: Beograd je oruđe Rusije za destabiilizaciju Kosova

Vjosa Osmani na sednici SB UN
Izvor: Kosovo Online

Kosovska predsednica Vjosa Osmani optužila je danas zvanični Beograd da nastavlja da sledi politiku bivšeg predsednika Slobodana Miloševića jer je postao oruđe Rusije za destabilizaciju Kosova i Zapadnog Balkana, sa ciljem da uništi dostignuća SAD poslednjih decenija u regionu, govoreći o budućnosti Kosova u regionu na Institutu za spoljnu politiku (FPI) u okviru Škole međunarodnih naprednih studija "Džon Hopkins" u Njujorku.

„Kosovska priča je definitivno priča o uspehu. Kako smo gradili državu od početka, posle bolnog perioda istorije i velikog rata na Kosovu. Čvrsto verujem da će naša zemlja ići napred, uključujući ekonomski napredak. Kosovo je država koja ima 13 godina, u toku kojih je postigla veliki napredak. Podržavaju nas naši najveći saveznici, posebno SAD“, rekla je Osmani.

Ona se u svom govoru osvrnula na ratne sukobe, rekavši da mnogi misle da je rat na Kosovu počeo 2011. dijalogom Kosova i Srbije, ali da je to je kontekst koji seže iz vremena predsednika Miloševića, kada su Albancima uskraćivana ljudska prava i da je na Kosovu bila vladavina aparthejda.

Govoreći o „destruktivnoj politici Rusije u regionu Zapadnog Balkana“ Osmani je rekla da režim u Srbiji nastavlja da sledi istu politiku različitim strategijama, pokušavajući da uspostavi „srpski svet“.

„Kosovo je u region sa specifičnim interesima Rusije, koji nisu samo destabilizacija Kosova, već i želja za poništenjem američkog uticaja na Zapadnom Balkanu i svega što su SAD postigle u dve poslednje tri decenije - stabilnost i demokratiju“, rekla je Osmani.

Naglasila je da je „Kosovo najveća uspešna priča američke spoljne politike“, koju Rusija ugrožava od 1999. godine.

„Rusija je našla odskočnu dasku za svoj uticaj i to je Vlada Srbije koja nastavlja da destabilizuje Kosovo, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu“, rekla je između ostalog Osmani.