Osmani dobila podršku Doneva za članstvo Kosova u Savetu Evrope

Vjosa Osmani i Galab Donev
Izvor: Gazeta Ekspres

Predsednica Vjosa Osmani sastala se u Bugarskoj sa vršiocem dužnosti premijera te zemlje Galabom Donevim i tom prilikom istakla da Кosovo očekuje podršku Bugarske na svom evroatlantskom putu, kao i da u tom pogledu može da ima koristi od iskustva Bugarske, prenosi Gazeta ekspres.

"Na sastanku je razgovarano o bilateralnim odnosima, mogućnostima za njihovo produbljivanje i aktuelnoj situaciji na Кosovu, u regionu i šire. Sagovornici su se fokusirali na pitanje energetske bezbednosti", navodi se u saopštenju Predsedništva.

Kako se dodaje, Osmani je dobila podršku Doneva za članstvo Kosova u Savetu Evrope i drugim međunarodnim organizacijama.

"Donev, kao i predsednik Radev, pokazali su spremnost da podrže Кosovo u snabdevanju električnom energijom. Strane su potvrdile da će o ovom pitanju biti održan sastanak resornih ministarstava", navodi se u saopštenju.

U vezi sa nedavnim dešavanjima na Kosovu, Osmani je naglasila da je Кosovo posvećeno miru, bezbednosti i vladavini prava na celoj teritoriji Kosova. Ona je istakla i da dijalog sa Srbijom treba da bude fokusiran na uzajamno priznavanje, "očuvanje teritorijalnog integriteta, ustavnog poretka i institucionalne funkcionalnosti Кosova".

Кako se dodaje, dve strane su dogovorile saradnju u oblasti spoljne politike, privrede, obrazovanja i u drugim oblastima od zajedničkog interesa.