Osmani: Liberalizacija i članstvo Kosova u međunarodne institucije što pre

Vjosa Osmani
Izvor: Reporteri

Predsednica Kosova Vjosa Osmani učestvovala je na centralnoj manifestaciji povodom Dana mira "Od egzodusa do slobode" u Muzejskom vozu u Đeneral Jankoviću odakle je pozvala na liberalizaciju viznog režima i integraciju Kosova u međunarodne organizacije, prenosi Telegrafi.

"Danas se Evropa ponovo rađa na Kosovu integrisanom u porodicu EU, tako da liberalizacija mora da se desi što je pre moguće i Kosovo postane deo evroatlantskih struktura gde mu je mesto", rekla je Osmani.

Ona je dodala da su pre 23 godine vozovima Albanci napustili Kosovo.

"Blizu milion kosovskih Albanaca tokom marta 1999. godine pa nadalje bilo je nasilno proterano iz genocidnog srpskog režima u susednim zemljama u evropske zemlje. Egzodus biblijskih razmera imao je samo jedan cilj od strane Srbije u to vreme, istrebljenje albanskog naroda i etničko čišćenje Kosova", istakla je Osmani.

Predsednica Kosova naglasila je da joj je čast što je pored nje žena koja je 1999. godine doživela jedan od svojih najtežih dana.

"Sa svojom šestomesečnom ćerkom bila je deo karavana izbeglica koje su Srbi nasilno iselili iz svojih domova, primoravajući ih da pobegnu u Makedoniju. Ova žena je Šerife Ljuta, a svojom fotografijom koja kruži po naslovnim stranama svetskih medija, postala je portret Kosova u to vreme ali i žena borac. Pre 23 godine njen san, ali i san svih stanovnika Kosova, počeo je da postaje stvarnost kada su trupe NATO-a stigle na Kosovo", kazala je ona.

Ona je navela da je 12. juna 1999. godine počelo stvaranje "najprosperitetnije države na svetu".

"Mračni čas istorije za nas je prošao. Miloševićev režim dobio je kaznu koju je zaslužio. Beskrajna zahvalnost OVK i NATO. Nećemo prestati da tražimo pravdu za zlostavljane žene, za nestale i sve civilne žrtve", rekla je Osmani.