Osmani: Očekujemo da će države koje podržavaju Kosovo pokrenuti ukidanje mera EU

Vjosa Osmani u Tirani
Izvor: Kosovo Online

Predsednica Kosova Vjosa Osmani, nakon sastanka šefova država regiona u okviru samita Brdo - Brioni, izjavila je da a skupu nisu razgovarali o pitanju deeskalacije situacije na severu, niti o merama EU protiv Kosova, već je o tim temama razgovarala na bilateralnim sastancima koje je imala, prenosi Reporteri.

Osmani je prenela da je sa predsednikom Hrvatske razgovarala o deeskalaciji situacije na severu i pre svega o tome da EU treba da ukine mere za Kosovo koje su nesrazmerne.

Prema njenim rečima, od zemalja koje podržavaju Kosovo, poput Hrvatske, očekuje se da među prvima preduzmu korake da pokrenu ukidanje tih mera.

Na pitanje da li je na sastanku zatražila zajedničku deklaraciju za deeskalaciju situacije na severu, kao i ukidanje mera nametnutih Kosovu, Osmani je kazala da deeskalacija nije tema koja zavisi od velike većine predsednika koji su sedeli za stolom u Skoplju.

"Zapravo, eskalaciju situacije izazvale su, kao što znate, nasilne nelegalne strukture koje primaju naređenja iz Beograda. Dakle, što se tiče država Evropske unije, a to su u ovom slučaju Slovenija i Hrvatska, one su zadržale svoju poziciju unutar država EU, a zahtevi su jasni. O ovim pitanjima sam razgovarala na bilateralnim sastancima i obavestila sam ih o koracima koje je Republika Kosovo preduzela da poboljša situaciju, ali i izazovima sa kojima se suočavamo", kazala je.

Osmani je rekla da se na sastanku lidera razgovaralo o evropskim integracijama, klimatskim pitanjima i problemima sa kojima se suočava region, kao i o problemu odlaska mladih.

"Što se tiče evropskih integracija, zajednički je cilj da imamo ubrzani proces za zemlje Zapadnog Balkana, zasnovan na meritokratiji. Naravno, 2030. godina, koju je predsednik Saveta već postavio kao svojevrsni cilj, jeste važan cilj, ali su se svi složili da ta godina bude poslednja godina kojoj težimo, pa neki od nas koji smo mnogo dalje u reformama, želimo da napredujemo veoma brzo, ali je došlo vreme da vidimo konkretne korake Evropske unije po pitanju procesa članstva demokratskih država Zapadnog Balkana", kazala je.

Kako dodaje, kao što se moglo videti u procesu vizne liberalizacije da često, iako su kriterijumi ispunjeni, odgovor ili akcija EU kasni.

Dodaje i da je današnji sastanak bio najkonstruktivniji sastanak koji su ikada imali.

Osmani je, ne želeći da govori o ustavnim promenama u Severnoj Makedoniji, istakla je da će Albanci u toj zemlji nastaviti da igraju pozitivnu ulogu u kretanju zemlje ka evropskim integracijama.