Otkriven spomenik Ademu Demaćiju, Kurti: Bio je veliki čovek, jedinstvena ličnost

Otkrivanje spomenika
Izvor: Vlada Kosova

U Podujevu je danas otkriven spomenik Ademu Demaćiju, u prisustvu kosovskog premijera Aljbina Kurtija, koji je poručio da je Demaći bio veliki čovek, iz naroda i jedinstvena ličnost.

"Okupili smo se danas da odamo još jednu počast, da pamitmo bolje našeg velikog političkog čoveka, pisca, čoveka iz naroda. Bio je jedinstvena ličnost, u svojim postupcima i u svom pisanju, nesebično tu za druge, naš voljeni Albanac“, rekao je Kurti.

Kako je naveo, bila je potrebna velika hrabrost da se zadrži tako slobodan duh i beskonačna svest da bi se održalo neumoljivo znanje.

"Za nas, kao njegove sledbenike, uvek će biti teško definisati ličnost te veličine. Ali, moramo ih definisati jezikom i kamenom, to su dve šine na kojima počiva naš tok istorije. Želimo da ovaj spomenik posvećen našem heroju slobodoumne misli bude i kula i jezik“, rekao je Kurti.

Dodao je da je sa intuicijom koja spaja pesnika i ratnika, Demaći svojom voljom lako izdržao trećinu života u zatvoru.

"Demaći je delio težinu zatvora sa velikim umovima naše nacije, tako da mu zatvor nije izgledao težak“, rekao je Kurti.

Dodao je da je Demaći pisac „militantne misli“ i aktivista emancipovane mašte, od rane mladosti postao primer za sve.

"Kada diktatura ne ugrožava slobodu, moramo sumnjati u slobodu. Ovaj veliki čovek, kome danas svečano dižemo spomenik, pretvorio je slobodu u uslov postojanja i apsolutno intimno iskustvo. Takav doživljaj slobode zaslužuje spomenik i više od toga”, rekao je Kurti i dodao da je Demaći bio „stradalnika za slobodu pod bilo kojim uslovima“.

Naveo je da može da počiva u miru, jer je živeo punim plućima.

"Njegov moto je bio - nema smisla u životu bez pravde. I danas ponavljamo, između nas i pred svima nama, pred budućim generacijama, ovaj spomenik će biti proglašen dvostrukom vrlinom društva: on je i znak hrabrosti i teret pravde, obećanje za budućnost, spomenik i za naš napredak, uz sećanje na onoga koji nas nikada ne napušta“, rekao je Kurti.

Dodao je da je Demaći bio opijen ljubavlju prema književnosti, novinar slobode govora u zreloj mladosti, dobitnik nagrade za mir u zrelosti i politički predstavnik oslobodilačke borbe u poznoj zrelosti.

"Bio je autentičan i redak čovek, koga akademik Redžep Ćosja naziva ‚piscem za sva vremena‘“, podsetio je Kurti.

On je svim Albancima čestitao 28. novembar, Dan zastave.

"Čestitamo ovim spomenikom našem najvećem stradalniku, nosiocu ljubavi prema slobodi“, rekao je Kurti.

Otkrivanju spomenika, kako se navodi u saopštenju vlade, prisustvovali su bivši kosovski predsednik Fatmir Sejdiu, ambasador Albanije na Kosovu Petrit Maljaj, potpredsednica Skupštine Saranda Bogujevci, poslanici, gradonačelnik Podujeva Špejtim Bulići, autor spomenika vajar Agron Bljakčori, veterani OVK, bivši politički zatvorenici, te brojni građani.