Pavlović Tudej: U Njujorku predloženo da Kfor preuzme kontrolu na severu Kosova

Kfor Leposavić
Izvor: Kosovo Online

Na sastanku iza zatvorenih vrata zvaničnika američke administracije i lidera Zapadnog Balkana, održanom protekle nedelje u Njujorku, u vreme zasedanja Generalne skupštine UN, predloženo je da Kfor preuzme kontrolu na severu Kosova, piše portal Pavlović Tudej pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore.

Visoki diplomatski izvor, koji je insistirao na anonimnosti zbog osetljive prirode razgovora, rekao je za Pavlović Tudej da su lideri zemalja Zapadnog Balkana američkim zvaničnicima izrazili zabrinutost u vezi sa destabilizujućim akcijama kosovskog premijera Aljbina Kurtija na severu Kosova.

Apel za intervenciju iznela su „najmanje dva lidera Zapadnog Balkana, osim Srbije“, koji su hitno molili SAD da prekinu „destabilizujuće aktivnosti“ premijera Kurtija na Kosovu.

Predloženo je da se vlast na severu Kosova, koju trenutno imaju Kosovske policijske snage, poveri Kforu.

Lideri Zapadnog Balkana izrazili su duboku zabrinutost zbog situacije na severu Kosova koju je stvorio jednostranim akcijama premijer Kurti, ukazujući na potencijalne posledice koje bi se mogle preliti na širi region.

Oni su rekli da nestabilnost u ovom delu Kosova predstavlja značajnu pretnju regionalnom miru i bezbednosti.

Lideri su istakli da je najbolje rešenje da Kforu preda potpuna kontrola nad severom Kosova i da se na taj način spreči Kurti u destabilizaciji regiona.

Ukazano je da srpsko stanovništvo ima poverenje u Kfor i Euleks kao nepristrasne aktere sposobne da održe mir.

Lideri Zapadnog Balkana veruju da bi predaja pune kontrole nad severom Kosova Kforu pomogla da se pitanja Kosova vrati u diplomatske kanale i da se nastavi dijalog koji je od suštinskog značaja za rešavanje tekućih tenzija u regionu.

Samo 24 sata pre sastanka na kojem je trebalo da međunarodna zajednica razmotri ovaj predlog, navodi Pavlović Tudej, desio se zabrinjavajući incident u Banjskoj.

Ovaj uznemirujući razvoj događaja postavlja goruće pitanje: da li je ova erupcija nasilja bila puka slučajnost u svetlu predstojećeg predloga da se Kosovska policija zameni Kforom, ukazuje portal.

Da se događaji u nedelju ujutru nisu odigrali, vrlo je verovatno da bi se diskusija koja je bila zakazana za ponedeljak vrtela oko opcije da Kfor preuzme kontrolu na severu — teme od najveće važnosti za Evropsku uniju, Sjedinjene Države, Nemačku i Francusku.

Diplomatski izvor za Pavlović Tudej navodi da je motiv premijera Kurtija da pošalje kosovske snage u Banjsku namera da prebaci krivicu na srpsku stranu i dobije legitimitet za dalje prisustvo Kosovske policije na severu Kosova.

Ovaj potez je, objasnio je diplomatski izvor, u direktnoj suprotnosti sa Članom 9 Briselskog sporazuma iz 2013. godine, koji predviđa da sastav Kosovske policije na severu treba da odražava etnički sastav stanovništva u četiri opštine, konkretno srpske zajednice na severu Kosova.

Pavlović Tudej, na osnovu diplomatskih izvora, smatra da će razgovori o predji kontrole Kforu nad severom Kosova biti vođeni narednih dana.

„Totalni neuspeh EU dijaloga. NATO je morao da preuzme kontrolu“, rekao je bivši zvaničnik Bele kuće svoje razmišljanje za Pavlović Tudej.