Pendarovski: Želimo punu posvećenost SAD i EU, ne priče o promeni granica

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski poručio je na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji da je Zapadnom Balkanu potrebna posvećenost Evropske unije i SAD, a ne priče o promeni granica.

"Imamo negativno iskustvo sa prethodnom američkom administracijom. Ono što smo čuli tada, a govorim o Zapadnom Balkanu, kada reč o Srbiji i Kosovu, je priča o promeni granica, ili kako su rekli eufemistički 'prilagođavanju granica'. A, visoki predstavnici su govorili i o razmeni teritorija i ljudi", rekao je Pendarovski.

Prema njegovim rečima, ako bi se tako nešto dogodilo, to bi bio izvor katastrofe.

"Dovelo bi do novog krvoprolića, a prva kolateralna šteta bile bi Bosna i Hercegovina i Severna Makedonija", ukazao je Pendarovski.

Istakao je da zato na Zapadnom Balkanu ne žele takvu retoriku, već politiku pune posvećenosti SAD i EU, kakva sada postoji u Vašingtonu.

Članica Odbora za spoljnopolitičke odnose Senata i predsedavajuća pododbora za Evropu senatorka Džin Šahin rekla je da je važno da fokus SAD i EU ostane na dešavanjima na Zapadnom Balkanu, na pitanjima odnosa Kosova i Srbije, BiH, ali i na evropskoj integraciji regiona. 

"Moramo ostati fokusirani na ovaj region, čija integracija u EU doprinosi sigurnosti za sve", poručila je Šahin.

Ona je dodala da će nastaviti da podstiče američku administraciju da čini sve kako bi se podržali napori u pravcu evropske integracije Zapadnog Balkana.