Petković pisao Lajčaku: Verodostojno izvestite EU o destabilišućem delovanju Prištine

Beograd_240315_Petar Petković
Izvor: Kosovo Online

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obavestio je pismom specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka o upadu Kosovske policije u ekspoziture Poštanske štedionice u četiri opštine na severu Kosova, i istakao da su oni namerno koristili duge cevi i punu ratnu opremu kako bi zastrašili civile i zaposlene, a zatim i zatvorili pet ekspozitura Banke Poštanske štedionice, prenosi RTV.

Petković je u pismu upućenom Lajčaku, u koje je Tanjug imao uvid, zatražio od njega da verodostojno izvesti države članice EU o destabilišućem delovanju Prištine i gaženju dijaloga i konkretne korake kojima bi se ubuduće svi jednostrani i nasilni akti Prištine onemogućili.

Naglasio je da je nova jednostrana akcija, u kojoj su bili angažovani i pripadnici specijalne jedinice Rosu, sastavljene isključivo od albanskih pripadnika, nastavak etnički motivisanog nasilja protiv Srba, kojom Priština ciljano remeti njihovu svakodnevicu i za njih namerno kreira nepodnošljive uslove za život.

Dodao je da je Priština upadom direktno zgazila autoritet EU, kao i da je to direktan atak na javno izneto očekivanje Lajčaka da je moguće da će u narednom periodu moći da sazove još jedan sastanak, a povodom odluke Prištine da ukine dinar i dinarski platni promet na Kosovu.

"Međutim, Priština je delima dokazala da je ne zanimaju ni pregovori, ni stavovi EU, niti život Srba", naglasio je Petković podsetivši da je do upada u ekspoziture Poštanske štedionice na severu Kosova došlo svega tri dana nakon poslednje, sedme runde dijaloga u Briselu.

"Podsećam Vas da je Priština tokom svih tih sastanaka uporno odbijala predlog Beograda da se strane obavežu da će odbaciti svaki jednostrani potez koji vodi eskalaciji. Time je i pred Vama i Vašim saradnicima otvoreno potvrdila šta je njen cilj, što je samo materijalizovala, nebrojenim po redu, jednostranim nasilnim aktom protiv Srba", naveo je Petković.

Kako je napisao, Beograd traži da Lajčak hitno i verodostojno izvesti države članice o svim navedenim činjenicama u vezi proteklih sedam rundi pregovora, da jasno označi Prištinu kao destablišući faktor u tom kontekstu i da deluje kako bi se svi njeni jednostrani i nasilni akti poništili i ubuduće onemogućili.

"Ukoliko to ne učinite, prištinski plan ubijanja dijaloga suštinski će biti ispunjen, što će dodatno otežati ionako katastrofalan položaj Srba koji se nalaze pod prištinskom okupacijom i terorom", napisao je Petković.

Dodao je da je sada poslednji trenutak da se Priština onemogući da nadalje sprovodi jednostrane i eskalatorne mere i vrati se za pregovarački sto kako bi se pronašlo rešenje problema.