Petković sa ambasadorom Turske: Jedan od najtežih perioda za bezbednost Srba na Kosovu

Petković i Aksoj
Izvor: Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petar Petković rekao je na današnjem sastanku sa ambasadorom Turske u Srbiji Hamijem Aksojem da je ovo jedan od najtežih perioda po pitanju bezbednosti Srba na Kosovu ali i uopšte, kada se saglada bezbednosna i politička situacija u svetu.

Kako se navodi u saopštenju Kancelarije za KiM, Petković je rekao da su nedavni jednostrani i protivpravni potezi Prištine i insistiranje premijera Kosova Aljbina Kurtija na 31. oktobru, kao krajnjem roku za preregistraciju vozila sa tablicama koje izdaje Srbija na registarske tablice Kosova, direktna pretnja miru i novi izvor destabilizacije prilika na terenu.

“Izgradnjom nelegalnih baza ROSU na severu Kosova i Metohije prištinska strana poništava sve što je do sada dogovoreno u Briselu i potpuno nezakonito preuzima nadležnost Kfora, koji jedini ima pravo da bude prisutan u zelenoj zoni, što jasno pokazuje da Priština zapravo ne želi dogovore, već sukobe i tenzije”, upozorio je Petković.

Prema njegovim rečima, neprimereno je i nedopustivo da se relativizuju obaveze koje je Priština na sebe preuzela u dosadašnjem toku briselskog dijaloga, posebno obaveze koje se odnose na uspostavljanje ZSO, sa kojom se kasni gotovo deset godina, ali i nesprovođenje nedavno postignutog sporazuma o energetici i nesaradnja po pitanju nestalih.

“Uprkos svemu navedenom Beograd će se i dalje boriti za očuvanje mira na Kosovu i Metohiji i regionalne stabilnosti i uvek će istupati sa inicijativama koje vode povezivanju i ekonomskom napretku, nadajući se da će u nekom trenutku i druga strana shvatiti da je to jedini koncept koji obezbeđuje mir i stabilnost”, zaključio je Petković.

Na kraju razgovora Petković je sagovorniku zahvalio na saradnji, zasnovanoj na poverenju i podršci naporima koje Srbija ulaže da se obezbedi trajan i održiv mir u regionu.