Pribićević: Srbija ne sme da odbije razgovor sa Rusijom, ali će se zbog toga povećati pritisak Zapada

Ognjen Pribićević
Izvor: YuTube

U trenutku kada se u razmaku od samo tri dana, za 7. i 10. jun, najavljuju posete Beogradu, prvo šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, a potom i nemačkog kancelara Olafa Šolca, predsednica Vlade poručuje da je Srbija izložena velikim pritiscima zbog neuvođenja sankcija Moskvi, ali da takvu poziciju ne menja. Nekadašnji ambasador Srbije u Nemačkoj i Velikoj Britaniji Ognjen Pribićević kaže da Srbija ne može da odbije razgovor s Rusijom, ali da će se zbog posete Lavrova, pritisak sa Zapada još više povećati, prenosi N1.

Dolazak Lavrova, za koga su, praktično, sva druga vrata u Evropi zatvorena, u Beograd, predstavljaće prvu posetu jednog visokog ruskog zvaničnika Srbiji od izbijanja rata u Ukrajini.

"Mi razgovor sa Rusijom ne može da odbijemo, jer je reč o velikoj sili koja drži drži poziciju Srbije po pitanju Kosova u UN", ocenjuje Pribićević.

Ali i Nemačka je u nikad većoj diplomatskoj ofanzivi na Zapadni Balkan. Nekadašnji ambasador u Berlinu i Londonu Ognjen Pribićević tumači i "drugu stranu" dolaska Lavrova.

"Ta poseta, ukoliko do nje dođe, sigurno će imati jako negativan odjek na Zapadu i nema nikakve sumnje da će se pritisak na Srbiju još više povećati. Oko toga ne treba imati nikakve dileme da će zahtevi Nemačke biti upravo da bi negde sebe opravdala i svoju politiku prema ratu u Ukrajini", objašnjava Pribićević.