Radojević: Najbitnije da sačuvamo mir

Milan Radojević
Izvor: Kosovo Online

Milan Radojević, član predsedništva Srpske liste i bivši gradonačelnik Severne Mitrovice izjavio je za Pink da vlada veliko nezadovoljstvo među građanima i potisnuti bes prema potezima koje vuče Priština i Aljbin Kurti.

"Od uklanjanja barikada primetno je da među građanima postoji potisnuti bes i ljutnja prema potezima koje vuče Priština i Aljbin Kurti. Kretanje specijalaca i policjaca na severu KiM ne doprinosi nikakvoj sigurnosti, naprotiv ono izaziva kontra reakciju. Ljudi su uznemireni, uplašeni. Nije ni malo prijatno kada vas zaustave specijalci naoružani dugim cevima, a u vozilu imate maloletnu decu", navodi Radojević.

Radojević je podsetio na snimak koji kruži od sinoć na društvenim mrežama u kojem se vidi da su u Zvečanu četiri policijske patrole zaustavile gospođu sa maloletnim detetom u naručju.

"Da li ta gospođa predstavlja toliku pretnju da su potrebna četiri policijska vozila, policajci sa dugim cevima",  zapitao se Radojević.

On je dodao da Ivan Todosijević treba danas da se javi na izdržavanje kazne zbog zaista skandalozne presude koju je izrekao sud u Prištini.

Na sve ovo međunarodna zajednica ostaje nema, oni upućuju apel Srpskoj listi da izađu na izbore, i da se mi pravimo kao da se ništa nije desilo, i kao da je sve najnormalnije.

Radojević je poručio da je najbitnije da sačuvamo mir, ali ukoliko vi imate svakodnevnu institucionalnu represiju od strane Prištine u ovom trenutku to je zaista teško.

Zoran Anđelković, bivši šef Izvršnog veća Kosova i Metohije, izjavio je da je sve ovo pokušaj da se baci priča o Zajednici srpskih opštinja u drugi plan.

"Ako krenemo od izjava iz Prištine, da će Srpska lista tj Srbi na severu Kosova i Metohije biti odgovorni za svaki incident, to je kao u sportu kad neko 90 minuta provocira, ovaj drugi se iznervira i udari ga po nozi. To je ovde pokušaj da se učini sa Srbima na severu Kosova i Metohije . Kurti svakog dana provocira, svakog dana hapsi nekog, pravi incidente, sve je to pokušaj da se izazovu Srbi da naprave incident", navodi Anđelković.

On dodaje da je sve  to pokušaj da se u stvari izazovu Srbi da naprave incident.

"Da naprave neku značajniju reakciju protiv policije kako bi onda krenuo pogrom kao 2004. godine, kako bi krenulo totalno etničko čišćenje sa prostora KiM. Taj pogrom Srbija ne bi dozvolila, morala bi da se uključi Vojska Srbije, kad se uključi vojska Albanci bi se izmakli, a stavili bi ispred sebe NATO snage kako bi Srbija došla u sukob sa njima", kaže Anđelković.