Radulović: Protiv koga to Priština želi da ratuje, svojim postupcima ugrožava mir u regionu

Vlade Radulović
Izvor: Kosovo Onlajn

Poslednje informacije i najave koje su su pojavile su još jedna u nizu potvrda da Priština nastoji da formira u punom formatu svoje oružane snage - proces planiran da se zaokruži 2028. godine, a postavlja se pitanje protiv koga Priština želi to da ratuje, kaže predsednik Centra za geostrateška istraživanja i terorizam i vojnopolitički analitičar Vlade Radulović za Kosovo onlajn.

Kako ističe Radulović "Priština je želela da nabavi protivoklopna oruđa, lake PVO sistem... a sada pravi korak dalje u želji da nabavi artiljerijska sredstva".

"Bez obzira dal je Priština nabavila ili potencijalno razmatra takvu nabavku, ukoliko se takve stvari nađu na KiM biće direktno ugroženi mir i bezbednost u samom regionu. Ovde nije ugrožena samo bezbednost Srba na KiM, već se postavlja pitanje šta namerava i protiv koga Priština želi da ratuje i šta će im teška artiljerija kada na KiM postoje trupe NATO", kaže naš sagovornik.

Radulović ističe da KBS ne bi ni smeo da poseduje tešku artiljeriju.

"S jedne strane imate Srbiju koja kroz inicijative kao što je Otvoreni Balkan doprinosi miru i stabilnosti u regionu, a s druge strane imate Prištinu koja svojim postupcima ugrožava mir u regionu".