Rama: Čudi što je Kosovo dozvolilo da se Tačiju sudi na ovakav način

Edi Rama
Izvor: Reporteri

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da je ceo proces protiv bivšeg predsednika Kosova Hašima Tačija u Hagu veliki apsurd i da najviše čudi što je Kosovo dozvolilo da se njegovom predsedniku sudi za ratne zločine na takav način, prenosi Reporteri.

„Ne verujem da bi još neka država dozvolila da se njenom predsedniku sudi za ratne zločine na takav način“, rekao je Rama.

Rama je nedavno posetio Tačija u pritvoru u Hagu, i kako je rekao, njihov razgovor sa Tačijem je trajao nešto više od dva sata, a na poklon mu je odneo kutiju knjiga vezanih za istoriju Albanaca i o Balkanu, preneo je Kljan Kosova.

Razgovarali su, istakao je, o svim stvarima - o zdravlju, knjigama...

Na pitanje koji je bio razlog zbog kojeg je posetio Tačija u Hagu, Rama je naveo da je u formularu koji je popunio napisao da je razlog posete to što mu Tači "nedostaje" i da je to iskreno napisao.

Pojašnjavajući zašto je rekao da bi Tači bio dobar zajednički predsednik Albanije i Kosova, Rama je rekao da ne poznaje drugog čoveka u svetu albanske politike koji ima takvog političkog dara da u svakoj situaciji izađe kao pobednik.

"Ima izuzetnu volju da stigne tamo gde želi, bio bi odličan predsednik", rekao je Rama. 

Takođe je naveo da bi socijalisti nesumnjivo predložili Tačija da bude predsednik da nije ustavne zabrane.