Rukići: Kurti manipuliše brojkama i prikriva stvarnu ekonomsku sliku Kosova

Berat Rukići
Izvor: Ekonomia Online

Član Predsedništva Demokratskog saveza Kosova Berat Rukići reagovao je na podatke o ekonomskom napretku koje je premijer Aljbin Kurti izneo u intervjuu za Blumberg, ukazujući da Kurti manipuliše brojkama i da je realna slika savim drugačija.

Rukići je na Fejsbuku naveo da je ekonomski rast ispod proseka u odnosu na prethodne vlade, kao i da Kurtijevu vladu karakterišu visoke cene, porast siromaštva, pad investicija i milionska šteta zbog sankcija EU.

"Svesni smo pogoršanja ekonomskih pokazatelja (ekonomski rast ispod proseka godina nakon proglašenja nezavisnosti, visoke cene, porast siromaštva, pad investicija, milionska šteta od sankcija itd.). Za pune dve godine svoje (ne)vlade, premijer izlazi i javno manipuliše na prestižnom Blumberg kanalu", istakao je Rukići.

Smatra da da Kurti manipuliše ili iz neznanja ili nemogućnosti da pokaže bilo kakve rezultate.

"Sakuplja procenat privrednog rasta u poslednje tri godine i ukupan iznos od 16 odsto predstavlja kao privredni rast. Realni privredni rast je poređenje jedne godine sa baznom, a ne akumulacija procenta različitih godina, niti prosek godina koji nam odgovaraju, da bismo dobili bolje rezultate", pojašnjava Rukići.