Šaša: Momenat za postizanje sporazuma sa Srbijom

Demuš Šaša
Izvor: Prt. Scr.

Izvršni direktor Instituta EPIK Demuš Šaša izjavio je da trenutno Kosovo i Srbija imaju zamah da postignu konačni dogovor i istakao da je svaki dan bez postizanja sporazuma sa Srbijom štetan, jer je interes Kosova da to pitanje zatvori, prenosi Koha. 

"Prvi put, od početka dijaloga, imamo činjenicu koja ranije nije postojala. Bilo u Beogradu ili Prištini, imamo lidere koji imaju politički legitimitet da brane konačni sporazum. Kurti ima više legitimiteta nego bilo koji drugi vođa i to mu nameće obavezu”, rekao je Šaša.

Prema njegovim rečima, članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama trpi zbog stalnih pretnji i zloupotreba kampanje Srbije za povlačenje priznanja kosovske nezavisnosti. 

"Nemamo interesa da se dijalog beskrajno razvuče. Svaki dan bez završetka dijaloga za nas je trošak", rekao je Šaša.

Šaša smatra da a druge strane Srbija nema interes za sporazum, jer nema nameru da uđe u NATO, a članstvo u Evropskoj uniji je "teško".

"U tom smislu, koliko vidim, Kurti bi trebalo da se uključi u dijalog kako dani prolaze. Vidim izazov da se pronađe model koji će intenzivirati uključivanje Srbije u dijalog", dodao je Šaša.

Šaša: Kurti nije bio antiamerikanac

Šaša kaže da premijer Aljbin Kurti nikada nije bio antiamerikanac, iako je, navodi, bilo nesuglasica oko nekih tema.

On je rekao da je pogrešno optuživati Kurtija za antiamerikanizam i da je to "učinjeno da bi ga politički eliminisali".

"Susret u SAD i fotografija sa Blinkenom pobija aluzije na antiamerikanizam. Susret Kurtija i gospođe Osmani sa Blinkenom je dobra vest za Kosovo, zatim za Kurtija", naveo je Šaša.

On smatra da je sastanak u SAD bio važan i dodao da SAD veruju u "nezavisnu i suverenu državu Kosovo".

"Sastanak sa Blinkenom nije zagarantovan. Niko od lidera regiona nije imao priliku za to. Potpisivanje granta nije bilo obavezno, SAD su mogle da suspenduju grant, ali su odlučile da nastave ovaj proces", rekao je Šaša povodom potpisivanja sprazuma Kosova sa američkom kompanijom Milenijum čelendž korporejšn u oblasti energetike.