Savet EU 10. maja o Zapadnom Balkanu

Brisel
Izvor: Kosovo Online

Umesto 19. aprila, šefovi diplomatija EU će raspravu o Zapadnom Balkanu održati 10. maja, u nadi da će tada biti moguć fizički sastanak Saveta ministara, saznaje RTS u evropskim izvorima u Briselu.

Ministarski sastanak, planiran za 19. april u Luksemburgu, zbog epidemijske situacije biće održan u video-formatu, pa je u takvim okolnostima prevladao stav da je bolje debatu o Balkanu pomeriti za naredni fizički sastanak, prenose diplomatski izvori i navode da je više zemalja članica insistiralo da Zapadni Balkan bude glavna tema sastanka u maju.

Prošlog meseca, devet zemalja članica je u pismu upućenom šefu evropske diplomatije Đuzepu Borelju zatražilo "povratak Zapadnog Balkana" na agendu Saveta ministara EU.

"Vreme je da strateški sagledamo situaciju na Zapadnom Balkanu", naveli su u zajedničkom pismu ministri spoljnih poslova Austrije, Nemačke, Hrvatske, Češke, Slovačke, Grčke, Irske, Rumunije i Slovenije.

Ministri ovih devet država EU smatraju da je na Zapadni Balkan potrebno gledati ne samo u kontekstu proširenja već i spoljne politike EU, navodeći da su "drugi igrači spremni da se uključe u regionalna pitanja, često na štetu EU".