Sinani pozvala Lajčaka i Eskobara da razgovaraju i sa predstavnicima Albanaca u Srbiji

Ardita Sinani
Izvor: Koha ditore

Bivša gradonačelnica Preševa Ardita Sinani izrazila je žaljenje što se američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak nisu sastali sa izabranim predstavnicima Albanaca u Srbiji.

Sinani je u objavi na Fejbuku istakala da je razumljiv susret Eskobara i Lajčaka sa gradonačelnicima četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova, ali da je neshvatljiv nedostatak susreta sa izabranim Albancima iz opština na jugu Srbije. 

„Ovakav pristup može čak doprineti slanju pogrešnih poruka u krugove koji promovišu destabilizaciju bezbednosno-stabilne situacije na Zapadnom Balkanu, kao sada na severu Kosova. Albanci u Preševskoj dolini posebno i oni u Srbiji uopšte, kao nevećinska zajednica, ostaju diskriminisani i potlačeni. To decenijama potvrđuju različiti zvanični izveštaji Evropske unije i odgovarajućih američkih administracija“, napisala je Sinani.

Sinani je navela da se "preševska dolina" kao region, ali i Albanci u Srbiji suočavaju sa mnogim problemima zbog loših odnosa Kosova i Srbije.

„Mnoga pitanja koja se obrađuju u dijalogu Kosova i Srbije direktno su vezana za Preševsku dolinu kao region, i za Albance Srbije uopšte“, smatra Sinani.

Zbog toga, kako je navela Sinani, kontraproduktivno je da se u proces normalizacije odnosa između Kosova i Srbije uključi pitanje nevećinske srpske zajednice na Kosovu, a ne pitanje nevećinske albanske zajednice u Srbiji.

"Zato, gospodine Eskobar i gospodine Lajčak, pozivam vas da se sretnete sa nama, izabranim predstavnicima Albanaca u Srbiji", napisala je Sinani.