Smajljaj: Kosovo će teže dobiti kandidaturu za članstvo zbog dijaloga sa Srbijom

Vjosa Osmani na Samitu EU, Makron sa rukom u džepu
Izvor: Reporteri

Profesor politike Evropske unije Avdi Smajljaj izjavio je da je za Kosovo komplikovanije da dobije status zemlje kandidata za Evropsku uniju od drugih zemalja, jer još uvek nije postignut dogovor sa Srbijom, prenosi Koha.

Kako je rekao, od pet zemalja koje ne priznaju Kosovo, Grčka je pokazala promene u odnosu prema Kosovu, ali treba da se radi na reformama.

Smajljaj je rekao da EU kasni u procesu integracije Zapadnog Balkana i da se primećuje dinamiziranje Evropske unije, ali nedovoljno za Zapadni Balkan.

"Današnji samit će biti viđen na osnovu zahteva regiona i ponude koju Evropska unija trenutno daje. Ako uzmemo u obzir viznu liberalizaciju za Kosovo ili davanje statusa kandidata Albaniji i Severnoj Makedoniji, mislim da je kasno za EU. Postoji neka vrsta dinamike, ali nedovoljno za Zapadni Balkan. Ako je proces vizne liberalizacije vezan za bilo koji drugi proces u regionu, mislim da je to nepravda koju je Evropska unija učinila građanima Kosova. Evropska unija je još jednom pokazala da istočna Evropa ima prioritet nad Zapadnim Balkanom", rekao je on.

Ovakva situacija, prema Smajljajevim rečima, najviše ide u prilog Rusiji, jer teži da proširenje Evropske unije učini što sporijim.

Izvršni direktor Instituta EPIK Demuš Šaša istakao je da Evropska unija više voli da nastavi proces proširenja, stavljajući države u proširene krugove. On je naveo da Kosovo može da dobije status zemlje kandidata za članstvo u EU, ali da odnose sa Srbijom treba unaprediti.

"Ako Vlada nastavi ovim tempom dogovora, možemo da se nadamo statusu kandidata. Živimo u nepredvidivim vremenima. Ono što nam je istorija rekla više ne važi", rekao je Šaša.

On je dodao da Kosovo nije izgubilo ništa na Samitu EU gde se razgovaralo o procesu liberalizacije viznog režima, i naglasio da je Kosovo na dobrom putu, ali da mora  sada da se pozabavi izazovima koje su skeptične zemlje postavile.

"Za mene je više nego dovoljno što je na sastanku Saveta jedan broj zemalja pokazao podršku procesu liberalizacije viznog režima. Ne verujem da je Kosovo danas nešto izgubilo, na dobrom smo putu, sada moramo da težimo da iscrpimo institucionalno odlučivanje do kraja ove godine. Moramo nastaviti da se bavimo izazovima sa kojima su nas skeptici suočili", rekao je on.

On je dodao da kosovske institucije moraju da nastave da napreduju u vladavini prava i da ne smeju da preduzimaju regresivne korake u ovoj oblasti.

Šaša je izjavio da je stav lidera "Otvorenog Balkana" na Samitu Evropske unije bio antievropski, dodajući da se taj čin dogodio "u srcu Evrope". On je rekao da su rečnik premijera Albanije Edija Rame i optužbe na račun EU ekstremni, dok je, prema njegovim rečima, Rama koristio ruski narativ "koji se koristi za delegitimizaciju evropskih struktura".

"Generalno, na Samitu je bilo pozitivnih i negativnih poruka. Pozitivno za Kosovo, a negativno za Balkan. Pozitivno jer smo prvi put imali veliku podršku lidera EU. Ovo je prvi put da smo videli promenu raspoloženja u EU o liberalizaciji viznog režima. Svako ko je izrazio više od toga imao je iluzije. Kosovo čeka period od šest meseci do dolaska liberalizacije", rekao je Šaša.

Šef kabineta predsednice Kosova Vjose Osmani Bljerim Velja, rekao je da Evropskoj uniji nedostaje hrabrosti da donosi odluke i dodao da su sve zemlje koje su se izjasnile u pogledu liberalizacije viza za Kosovo, iznele svoju podršku.

"Takva nevoljnost bi stvorila prostor za ruski uticaj i povećala nezadovoljstvo javnosti jer više ne bi verovali EU. EU nedostaje hrabrosti i zahtevamo da bude smelija i da donosi odluke. Na sastanku koji je održan između lidera EU i Zapadnog Balkana nije bilo rezerve niti bilo kakvih dodatnih kriterijuma koje je traženo od Kosova, zapravo Kosovo ispunjava uslove već četiri godine i iz deklarativne podrške koja je danas izražena u čekamo konkretne odluke", naveo je Velja.

On je dodao da kosovske institucije vredno rade na apliciranju za status zemlje kandidata za članstvo u EU tokom češkog predsedavanja EU.