Smajlović: Nije pitanje šta je recipročno već šta je dogovoreno u Briselu

Ljiljana Smajlović

Razlog zbog kog je sazvan hitan sastanak u Briselu (Aljbina Kurtija i Aleksandra Vučića) je kriza do koje je došlo zbog jednostrane odluke Prištine da počne sa merom o tablicama za koju Aljbin Kurti kaže da je recipročna, ali nije pitanje šta je recipročno, već šta je dogovoreno u Briselu, izjavila je novinarka Ljiljana Smajlović za tv Kurir.

"Ja bih se nadala da će odluka Prištine da se još prolongira pod ma kakvim obrazloženjem i to bi bio neki uspeh. Možda se to ne desi 18. avgusta. Kurti je rešen da spreči da ispadne da je on 18. pretrpeo poraz i da je prisiljen da se povuče jedan korak unazad, zato što je već doživeo priličnu neprijatnost kada su Amerikanci malo pre ponoći (31. jula) rekli "molimo prištinsku vladu", a što je ustvari značilo 'naređujemo'", kaže Smajlović.

Ona se osvrnula i na intervju Kurtija Rojtersu, ocenivši da on vešto kaže - šta god čujete da se dešava na Kosovu znajte da iza toga stoji Putin, Putin je na Balkanu opasan, jer je Srbija njegov glavni saveznik na Balkanu, ako je Putinu u interesu da počne rat, onda je i Srbiji u interesu da počne rat...

"To je neko glupo Kurtijevo objašnjenje. Upadljivo je da Kurti pokušava da se priključi onom glavnom narativu na zapada. Ako nešto kažete protiv Putina dospećete u vesti, dobićete intervju. On pokušava da poboljša svoje pregovaračke pozicije. On pokušava da iskoristi rat u Ukrajini. I pokušava da kaže da je Srbija kriva, a jasno je da nije tako", rekla je Smajlović.

Podsetila je i da je premijer Kosova Aljbin Kurti čovek koji je dan pre poslednje krize na severu Kosova rekao da njegova odluka o registarskim tablicama neće dovesti ni do kakve destabilizacije.