Stano: Evropski savet raspravljaće o merama prema Kosovu na osnovu Boreljovog izveštaja

Peter Stano
Izvor: Kosovo Online

Portparol Evropske unije Peter Stano poručio je da će, u skladu sa zaključcima donetim 12. decembra 2023. godine, Evropski savet razmatrati kaznene mere EU prema Kosovu na osnovu izveštaja visokog predstavnika EU Đuzepa Borelja o ispunjavanju uslova za njihovo ukidanje.

"Što se tiče mera, u skladu sa svojim Zaključcima od 12. decembra 2023. godine, Savet će raspravljati o merama EU na osnovu izveštaja visokog predstavnika o ispunjavanju zahteva EU", rekao je Stano za Gazetu ekspres.

Stano se osvrnuo i na nedavne izbore za smenu albanskih gradenačelnika u četiri opštine na severu Kosova i istakao da je Priština ispunila uslov i organizovala proces ali da je bilo određenih izazova, kao što je postavljanje sigurnosnih kamera.

Navodi da su odluke političkih stranaka koje predstavljaju kosovske Srbe da se povuku iz procesa i poziv na bojkot doveli do niza poteškoća, uključujući i formiranje komisija u biračkim centrima bez članova kosovskih Srba.

Stano je kao izazov naveo i odluku direktora škola na severu da ne dozvole korišćenje školskih objekata za glasanje.

"Ovo je stvorilo ozbiljne izazove za Centralnu izbornu komisiju. To je takođe otežavalo pristup tačnim informacijama o novim lokacijama biračkih mesta", rekao je Stano.

Stano je istakao da EU žali što su kosovski Srbi na severu izgubili priliku da ostvare svoje pravo glasa i izaberu "reprezentativne" gradonačelnike.

Prema rečima portparola EU, rezultat lokalnih izbora ne doprinosi smanjenju tenzija i otvaranju puta za povratak Srba u institucije, što je, kako kaže, neophodno za normalizaciju odnosa.

Stano je ranije rekao da će mere EU prema Kosovu biti uklonjene tek kada odluče zemlje članice Evropske unije, a ne kosovski političari.