Suniog: Implementacija sporazuma postignutih u dijalogu ključna za stabilnost i napredak regiona

Tomaš Suniog
Izvor: Društvena mreža X/Tomaš Suniog

Šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu, Tomaš Suniog izjavio je da je implementacija sporazuma postignutih u dijalogu Beograda i Prištine ključna za stabilnost i napredak regiona, i ukazao da obe strane moraju više da se fokusiraju na sprovođenje onoga što je dogovoreno.

"Ovo je bio period relativne političke stabilnosti sa, zapravo, velikim brojem pitanja u vezi sa donošenjem zakona i reformi koje su uspešno sprovedene" rekao je Suniog u intervjuu za Radio Goraždeva.

On je naglasio da je Evropska unija stavila akcenat na proces proširenja na ceo Zapadni Balkan, kao jedno od rešenja za izazove s kojima se suočava region.

Podukao je značaj implementacije sporazuma postignutih kroz dijalog između Beograda i Prištine.

"Obe strane moraju više da se fokusiraju na sprovođenje dogovorenog", rekao je Suniog.

Izrazio je nadu da će Kosovo i region nastaviti da napreduju u evropskim integracijama i ka postizanju stabilnosti, kao i da će se dijalog između Beograda i Prištine ubrzati i dovesti do konkretnih rezultata.

Postoji način se osigura bezbednost bez obustavljanja trgovine između Kosova i Srbije

Vlada Kosova je u junu prošle godine donela odluku o zabrani uvoza srpskih proizvoda, pravdajući to bezbednosnim razlozima. Odluka je delimično bila odgovor na eskalaciju napetosti na severu Kosova, posebno nakon sukoba u Zvečanu krajem maja, kao i navodnog kidnapovanja tri kosovska policajca koji su kasnije pušteni.

"Mislim da je ovo predstavljeno od strane kosovske vlade ne kao zabrana trgovine, već kao bezbednosna mera. Naše tumačenje je da ovo treba da bude kratkoročna mera, a ne da traje nekoliko meseci, skoro godinu dana”, kazao je Suniog.

Izrazio je uverenje da postoji više načina da se osigura bezbednost, bez potpunog obustavljanja trgovine između Kosova i Srbije.

"Mislim da postoje tehnički načini da se spreči krijumčarenje robe i nadam se da je ovo nešto o čemu će se ozbiljno razgovarati”, dodao je Suniog.

Takođe, istakao je da je EU prihvatila i predstavila novi Plan rasta za region, koji ističe važnost značaj regionalnog tržišta.

"Put do jedinstvenog tržišta je regionalno tržište, i ponavljam, slobodan promet robe je jedan od osnovnih principa Evropske unije i trebalo bi da se primeni i ovde”, naglasio je Suniog.

Unija je, kaže, spremna da pruži podršku regionu putem dodatnih finansijskih sredstava kako bi se olakšala regionalna integracija i put ka pristupanju EU.

Suniog je izrazio zabrinutost zbog nedavne akcije kosovskih vlasti, ističući da je nekoordinisana i neusaglašena sa međunarodnom zajednicom.

"Ovo je akcija koja ne doprinosi deeskalaciji bezbednosne situacije na severu. Ovo svakako nije od pomoći. Ovo je nešto što nas je razočaralo”, jasan je ambasador EU.

Na pitanje o sposobnosti Prištine da sprovede vladavinu prava na severu Kosova, s obzirom da većinu stanovništva na tom području čini srpska zajednica, Sunjog kaže da "vidi pozitivne pomake".

"Ako pogledate praktična pitanja, koja se tiču svakodnevnice, mislim da je na njih odgovoreno", dodoa je Suniog i spomenuo korake ka priznavanju dokumenata i unapređenju bezbednosti na severu.

Kada je reč o izgradnji poverenja između kosovskih vlasti i građana na severu Kosova, Suniog je naveo da postoji napredak, ali da još uvek ima prostora za poboljšanje.

"Imamo pitanje verifikacije diploma sa Univerziteta u Severnoj Mitrovici… Takođe, imamo prilično impresivan broj kosovskih Srba koji konkurišu za pozicije u policiji, ali i u drugim institucijama”, rekao je Suniog.

Potrebno je da poguramo obe strane da implementiraju sporazum

Šef kancelarije Evropske unije na Kosovu Tomaš Suniog, istakao je četiri ključna problema sa kojima se suočava Kosovo.

Prva dva problema odnose se na fundamentalne vrednosti EU, poput demokratije, vladavine prava i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, dok se treći odnosi na ekonomski rast, a četvrti na energetsku tranziciju i normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

Na pitanje novinara o inicijativama za unapređenje dijaloga između Beograda i Prištine, Suniog je istakao:

"Mi zapravo imamo sporazum… To će biti deo budućih potencijalnih pregovora o pridruživanju Kosova. Tako da mi imamo sporazum, potrebno je da poguramo obe strane da implementiraju sporazum".

Uprkos postojanju sporazuma, Suniog je izrazio žaljenje zbog toga što izostaje napredak u njihovoj implemenatciji.

"Moj kolega i prijatelj Miroslav Lajčak ima izreku da konje možeš da dovedeš do vode, ali ne možeš da ih nateraš da piju vodu. Tu smo gde smo", zaključio je Suniog.