Šutanovac: Zahvaljujući lobistima Priština iskoristila rat u Ukrajini protiv Srbije

Dragan Šutanovac
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Saveta za strateške politike i nekadašnji ministar odbrane Dragan Šutanovac ocenjuje da je Priština iskoristila rat na istoku Evrope i odnos EU i SAD prema Rusiji kako bi predstavila Beograd kao ključan bezbednosni rizik u regionu, ali i da bi za Srbiju bilo pogubno da se osloni na retoriku Moskve da se pitanje Kosova reši tek nakon završetka rata u Ukrajini.

„Mi smo sada u situaciji ne samo da treba da savladamo i napravimo dogovor sa Prištinom, već taj dogovor treba da odgovara i nekoj trećoj strani, a ta treća strana u ovom trenutku nema interes da se napravi dogovor i to je takođe jasno rečeno. Nama je poslata poruka iz Moskve da treba da čekamo da oni završe svoje poslove u Ukrajini i gde još, pa će se onda promeniti neka geopolitička situacija, pa će onda početi da rešavaju i Zapadni Balkan što je potpuno pogrešno i promašeno. Srbija je okružena zemljama članicama kako Nato, tako i EU. Nama je mesto u EU, a to što Rusija ima problem sa njima to ne treba da bude problem Srbije“, ocenio je Šutanovac.

On je istakao da je najbolje da se eventualni dogovor bude postignut što pre kako bi, kako je rekao „Srbija punim plućima krenula dalje“.

„Naš interes je da se pregovori oko Kosova i eventualni dogovori obave što pre kako bi Srbija punim plućima krenula dalje u evropske integracije i dobila neophodnu podršku koju smo do sada imali“, rekao je Šutanovac.

On je ocenio da je Priština iskoristila rat u Ukrajini kako bi lobirajući u SAD i EU predstavili probleme u regionu Zapadnog Balkana većim nego što realno jesu.

„Priština nas decenijama unazad uči kako se lobira širom zapadne Evrope i Amerike. Tu mislim na činjenicu da ne biraju sredstva kako to da rade. Imali su u Vašingtonu velikog sponzora, senatora Menandeza koji će verovatno završiti u zatvoru zato što je dokazano korumpirani političar koji je zastupao interese, čak ne Kosova, već lično Kurtija. Takođe imaju i lobiste u Evropi. Zato se oko problema u regionu diže mnogo veća prašina nego što realno jeste. To je prisutno u administracijama premijera i predsednika država Evrope i SAD“, naveo je Šutanovac.

On je ocenio da je više faktora koji su išli na ruku Prištini, a kao ključne navodi da Evropa nije bila spremna za rat u Ukrajini, ali ni sposobnost da odigra značajniju ulogu na Bliskom Istoku zbog čega su odlučili da preko pitanja Zapadnog Balkana za sebe „pronađu mesto u globalnoj raspodeli karata“.

 „Lideri u Evropi pokušavaju da pronađu svoje mesto u globalnoj raspodeli karata koja se trenutno odigrava, a decenijama unazad se ovako nešto nije događalo. Mislim da se zbog toga više i interesuju za Zapadni Balkan. Postoji narativ u kome pokušavaju da prikažu Srbiju kao zemlju koja destabiliše region pa shodno tome je nephodno pozabaviti se više Srbijom i regionom. Sve je inicirano činjenicom da oni ne mogu da reše probleme niti u Ukrajini, niti na Bliskom Istoku, niti sa Hutima ili Hamasom. I sve to dovodi do toga da se u Evropi dobar deo političara koji su nesposobni da nešto urade na globalnom planu fokusiraju na Srbiju“, kaže Šutanovac.

Komentarišući godišnjicu početka rata u Ukrajini, Šutanovac kaže da taj sukob nije promenio samo odnos međunarodne zajednice prema dijalogu Beograda i Prištine već je proizveo promene u celom svetu.

„Definitivno zapadne zemlje nisu bile svesne opasnosti na koje su razne obaveštajne agencije ukazivale. Sami lideri zapadnog sveta, uključujući i Zelenskog nisu očekivali da tako nešto može da se dogodi iako su imali iskustvo, kako iz Gruzije, tako i iz Ukrajine 2014. godine. Praktično su se našli u neobranom grožđu što se sada možda i najbolje vidi imajući u vidu da je godinama unazad i Bušova, i Trampova i Obamina administracija upozoravala zemlje članice Nato i EU da ne izdvajaju dovoljno novca na koliko su se obavezali i to pre svega za svoju bezbednost“, kaže Šutanovac.

Nije optimista da bi se sukob na istoku Evrope mogao uskoro završiti, a da će 2024. biti godina velikih izazova za ceo svet.

„Izbori u Americi, odnosi SAD i Kine, situacija na Bliskom istoku, a onda situacija u Ukrajini. Sve su  to stvari koje se neće brzo završiti“, zaključuje Šutanovac.