Svi javni funkcioneri na Kosovu mogu biti predmet provere imovine

Imovina
Izvor: Reporteri

Svi javni funkcioneri na Kosovu mogu biti predmet provere imovine ako postoje sumnje da je ona stečena nezakonito. Pored njih, provera i oduzimanje neopravdane imovine vršiće se i za članove njihovih porodica i treća lica, odnosno lica za koja se sumnja da im je preneta imovina javnih funkcionera, piše Radio Slobodna Evropa.

Za osnivanje ovog biroa potrebno je usvajanje zakona o osnivanju Državnog zavoda za proveru i oduzimanje neopravdane imovine. Takav zakon je usvojila Vlada Kosova u decembru 2021, u februaru ove godine poslat je na usvajanje Skupštini Kosova, ali nije stavljen na glasanje, jer su poslanici opozicionih partija tražili da se predlog zakona uputi Venecijanskoj komisiji.

Ministarka pravde Albulena Hadžiju izjavila je ove nedelje za kosovsku televiziju KTV da se u junu očekuje da Venecijanska komisija da stav o nacrtu zakona i da će se on pojaviti pred Skupštinom.

Nacrt zakona obuhvata period od 17. februara 2008. godine i period od deset godina od trenutka kada državni funkcioneri prestanu da obavljaju funkciju.

Prema ovom nacrtu zakona, imovina će takođe biti verifikovana članovima porodice, supružniku, deci, roditeljima, braći, sestrama i trećim licima.

Prema rečima ministarke pravde Aljbulene Hadžiju niko ne treba da se plaši ovog nacrta zakona.

"Ova institucija se bavi samo neskladom između prihoda funkcionera i imovine koju ima. Te crvene zastave se dižu kada postoje sumnje da neko ima imovinu koju ne može da opravda, a iz biroa ga pitaju da li možete da kažete kako ste kupili stan u gradu Draču ili u drugim primorskim mestima. Dakle, zakon će se baviti slučajevima kada se sumnja da je imovina izdata na neko drugo ime", rekla je Hadžiju.

Na Kosovu od 2018. godine postoji Zakon o proširenim ovlašćenjima za oduzimanje imovine stečene krivičnim delima.

Oko 1,6 miliona evra je vrednost imovine oduzete 2020. godine i koja se nalazi u Agenciji za upravu oduzetom i zaplenjenom imovinom.

Ukupna vrednost imovine kojom ova agencija upravlja, od njenog osnivanja pre deceniju, iznosi oko 40 miliona evra.