Tahiri-Beća: Nema promene politike EU prema Kosovu i dijalogu

Arta Tahiri-Beća
Izvor: Facebook

Politička analitičarka Arta Tahiri-Beća ocenila je da Evropska unija posle izbora neće promeniti pristup Kosovu i dijalogu, a da su sankcije i zahtevi za formiranje Zajednice srpskih opština deo politike Unije, prenosi Teve1.

"Pošto nema drastičnih promena, mislim da će politički stavovi EU biti na istoj liniji. To možda neće odgovarati nekim čelnicima kosovskih institucija jer su izgleda hteli da dođe do promena kako bi se izbegli pritisci prema Kosovu”, rekla je Beća.

Ona je dodala da bi mere koje je EU uvela Kosovu prošle godine trebalo da se ukinu, ali je naglasila da su one deo strategije Unije.

"Mislim da je mere protiv Kosova trebalo da budu uklonjene mnogo ranije, ali to je bilo upravo zbog politike EU, koja ima svoje pristupe balansiranju sopstvene politike u vezi sa Zapadnim Balkanom. A ove mere se nastavljaju upravo zbog pitanja dijaloga Kosovo-Srbija. EU se uvek ovako ponaša, ostavlja nešto u mirovanju, u zavisnosti od toga da li će države poput Kosova i Srbije da deluju, da sprovedu sporazume ili odluke koje EU zahteva“, rekla je ona.

Dodala je i da EU koristi ZSO kao sredstvo za ostvarivanje svojih ciljeva.

"Došao je kraj, ove mere se moraju ukloniti. Ako su mere došle kao reakcija na akciju Vlade Kosova, ali su povučene, onda se moraju ukloniti. Pitanje Zajednice opština je vezano za mere jer EU to mora da iskoristi kao sredstvo da iskoristi element za realizaciju svojih ciljeva“, kazala je Beća.