Tahiri: Kurti prihvatio ZSO, nije je formirao zbog izbora

Besnik Tahiri
Izvor: Kosovo Online

Šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri kaže da je kosovski premijer Aljbin Kurti prihvatio Zajednicu opština sa srpskom većinom, ali da je nije formirao zbog izbora, prenosi Kosova pres.

Tahiri navodi da Kurti pokušava održi prevremne izbore 7. jula.

Prema njegovim rečima, Kurti je želeo da dotakne osećanja građana koristeći paradu KBS i policije na 25. godišnjicu oslobođenja i da otvori most na Ibru uoči izbora, ali kako kaže, opozicija nije upala u tu zamku.

Tahiri kaže da bi Vlada Kosova trebalo da izađe sa sopstvenim nacrtom u vezi sa Zajednicom i smatra da je ideja da se nacrt EU dostavi Venecijanskoj komisiji "samo svojevrsna šala".

"Vlada je prihvatila Zajednicu. Razlog zašto Zajednica nije formirana su izbori. Pokušali su da nas isprate na izbore 7. jula, koristio je policiju i vojsku, možda je čak i izveo vozila na ulici da proda patriotizam. Međutim, ko je napravio vojsku Kosova? To je OVK, transformacija u KBS, i konačno tri zakona koja su dala pravo vojsci da postane deo Natoa. Vlada Ramuša Haradinaja je to uradila", rekao je Tahiri.

Šef poslanika Alijanse traži od Evropske unije da što pre ukloni kaznene mere protiv Kosova.

"Uvođenje sankcija Kosovu dolazi kao posledica eksperimentalne politike ove vlade. Ovu eksperimentalnu politiku ova vlada i ovaj premijer sprovode četiri godine. Međutim, sankcije bi trebalo ukinuti jer više nemaju smisla nakon napada na Banjsku 24. septembra. Nema logike da Kosovo bude pod sankcijama, a da Srbija nema sankcije – zemlja koja je kroz terorističke organizacije uz državno sponzorstvo uspela da izazove Kosovo", navodi Tahiri.

Pored toga, Tahiri kaže da će delegacija Skupštine Kosova sledeće nedelje boraviti u Strazburu, gde će razmotriti mogućnosti pozivanja na vanredni sastanak Komiteta ministara za članstvo Kosova u Savetu Evrope.

Dodaje da će Kosovo imati poteškoća da bude uvršteno na dnevni red bez konsenzusa zemalja članica Saveta Evrope.

Tahiri smatra da je uslov da se nacrt statuta ZSO preda Ustavnom sudu zarad članstva u Savetu Evrope nepravedan.

Govoreći o dijalogu Kosovo-Srbija, Tahiri smatra da je neophodno da Evropska unija promeni pristup nakon izbora novih struktura u septembru.

"Očekujem da će pristup dijalogu biti drugačiji. Ono što mislim da bi trebalo da se promeni jeste da proces dijaloga ne bude šou jednog čoveka, već tim koji će pomoći da se postigne dogovor između Kosova i Srbije uz obostrano priznanje kao naš politički cilj. Pregovarački tim treba da bude dosledan i da odredi neke datume i rokove. Dugo smo u dijalogu i ovaj dijalog je podstakao debatu o drugim temama", rekao je Tahiri.