Vela: Malta podržava viznu liberalizaciju za Kosovo

Džordž Vela
Izvor: Reporteri

Predsednik Malte Džordž Vela izjavio je da njegova zemlja podržava viznu liberalizaciju za Kosovo, pošto je, kako je rekao, ispunila uslove pre četiri godine, prenosi Reporteri.

On je ponovio kontinuiranu podršku Malte u vezi sa članstvom Kosova u Evropskoj uniji.

"Iskoristiću ovu priliku da ponovim stalnu podršku Malte Kosovu, članstvu u EU, pozdravljam izveštaj Evropske komisije i ohrabrujem Kosovo da nastavi svoj reformski put u evropskoj perspektivi. Malta podržava predlog Evropske komisije za liberalizaciju viza pošto su pre nekoliko godina ispunjeni kriterijume. Liberalizacija viza kasni četiri godine. Kosovo je uradilo sve što je traženo za liberalizaciju viza", rekao je Vela na konferenciji za medije u Prištini.

On je rekao da Malta podržava sporazum Kosova i Srbije od 27. avgusta.

"Malta pozdravlja sporazum između Kosova i Srbije od 27. avgusta i u potpunosti podržava proces pomirenja Beograda i Prištine", rekao je predsednik Malte. 

On je dodao da Zapadni Balkan ne može da se odvoji od Evrope.

"Iz široke regionalne perspektive, dugogodišnji stav Malte je da se Zapadni Balkan ne može odvojiti od Evrope. Perspektiva proširenja je jedno od najmoćnijih oruđa EU i deluje kao podsticaj, osiguravajući mir, bezbednost i stabilnost", rekao je Vela. 

On je govorio i o situaciji u Ukrajini, izražavajući podršku Malte toj zemlji.