Vučević: Režim Aljbina Kurtija nastavio po agendi da se etnički očisti Kosovo i Metohija od Srba

Miloš Vučević
Izvor: Kosovo Online

Ministar odbrane Sbije Miloš Vučević izjavio je da za deeskalaciju situacije na severu Kosova treba videti volju Prištine, prenosi Pink.

Vučević je izjavio da, ako je neko slao poruke u pravcu smirivanja situacije, onda je to srpska strana. 

„Režim Aljbina Kurtija je nastavio po agendi da se etnički očisti KiM od Srba. Za sada radi model nedirektne "Oluje", pravljenje atmosfere da ljudi kažu da ne mogu da opstanu. Ovo nas podseća na događaje iz Banja Luke 1992. godine, kada je bio ugrožen život beba, čuvena bitka za koridor kada nije mogla da se izvrši dostava lekova. Posle 31 godine vi imate situaciju da neko ne dozvoljava lekove za građane“, rekao je Vučević.

On je upito nevladine organizacije da li imaju šta da kažu na to što Srbi na Kosovu nemaju lekove.

„Na Saveznu Republiku Jugoslaviju je izvršena klasična agresija 19 država sveta posle Drugog svetskog rata, bez odluka Saveta bezbednosti, nemilosrdno su nas bombardovali, ubijali nam decu, građane, vojnike i policajce koji nisu legitimna meta, a sve zarad otimanja dela Republike Srbije“, rekao je Vučević.

Dodao je da Srbija i danas oseća posledice bombardovanja. 

„To je bila agresija, nikakva akcija ili intervencija. Čak ni bombardovanje nije dovoljno. To je bila i kopnena agresija i ofanziva, zato smo mogli da čujemo svedočenja o Košarama i Paštriku“, kaže Vučević.

Očekuje da se iz Brisela suzdrže „od tvitovanja gde se pozivaju obe strane na uzdržanost“. 

„Kada su upucana dva dečaka na Kosovu i Metohiji, onda je portparol EU osudio pucanje na KiM, a pohvaljuje rad Kosovske policije. Ne kaže da se pucalo na dečake na Badnji dan, zato što su Srbi. Pustili su ga posle mesec dana da se brani sa slobode. A našeg predsednika opštine Štrpce drže skoro dve godine zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj“, istakao je Vučević.

Prema njegovim rečima, Kfor je prema Rezoluciji 12 44 zadužen za očuvanje mira. Dodaje da vlastima u Prištini smeta SPC, kao institucija koja i dalje funkcioniše na Kosovu.

"Obzirom na Rezoluciju 1244, ograničen je funkcionalni suverenitet Srbije na KiM, a UN i Kfor su bili zaduženi da to zamene.  Onda se to izvitoperilo, i sada im ostaje SPC kao institucija koja i dalje fincioniše i nalazi se u narodu, a potrebno je napraviti od nje terorističku ćeliju. A ko su teroristi? Pa Srbi s KiM. I deo Srbije učestvuje u tome i govori da kriminalne grupe vladaju severom Kosova, daje alibi Kurtiju da kaže da to govori i srpska opozciija. Ne znam da li oni u to veruju ili su naterani da veruju, ili moraju nešto da kažu, a nažalost je to kontra srpskog naroda i države Srbije“, istakao je Vučević.