Vučević: Srbija neće pristati na pokušaje Prištine da formira ZSO mimo dogovorenih principa

Sastanak ministra Vučevića sa delegacijom Senata SAD
Izvor: Ministarstvo odbrane Srbije

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Srbije Miloš Vučević poručio je u razgovoru sa delegacijom Senata Sjedinjenih Američkih Država i senatorima Krisom Marfijem i Garijem Pitersom, da Srbije neće pristati na pokušaje prištinskih vlasti da formiraju ZSO mimo ranije dogovorenih principa.

Vučević, tokom razgovora o regionalnoj bezbednosti, ukazao je na konstantan izostanak spremnosti predstavnika privremenih institucija samouprave u Prištini za razgovore po pitanju formiranja Zajednice srpskih opština, obaveze koju je prištinska strana prihvatila još 2015. godine, a čiji je garant Evropska unija.

On je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva, istakao da takvim postupanjem prištinska strana jednostrano umanjuje mogućnost uspostavljanja konstruktivnog započinjanja dijaloga koji bi doprineo konačnom pomirenju na Zapadnom Balkanu, nastavak razgovora o normalizaciji odnosa i stvaranju međusobnog poverenja.

Tom prilikom, Vučević je rekao da Srbija sa pažnjom prati tragične događaje u Ukrajini i modeluje svoju spoljnu politiku u duhu deklarisane vojne neutralnosti i u potpunosti podržava međunarodno pravo kada je u pitanju teritorijalni integritet Ukrajine.

Na taj način, dodao je, Srbija brani svoje nacionalne interese i status u međunarodnoj zajednici i čvrsto je opredeljena da ostane promoter dijaloga i faktor stabilnosti u regionu.

Na sastanku je razgovarano o mogućnostima dostizanja jačeg partnerstva Srbije i SAD u oblasti odbrane i istaknut je značaj otvaranja mogućnosti za intenziviranje dalje saradnje.

Vučević rekao je da se  jasno uočavaju indikatori koji pokazuju značajan napredak u međusobnim odnosima koji se ostvaruju u oblasti odbrane.

Takođe, ukazao je na raznovrsnost oblasti od zajedničkog interesa u kojima se realizuje saradnja naglašavajući novouspostavljenu oblast zajedničkog učešća u multinacionalnim mirovnim operacijama.

Članovi delegacije Senata SAD izrazili su zadovoljstvo zbog sastanka sa predstavnicima Ministarstva odbrane i preneli očekivanje da će u narednom periodu doći do daljeg jačanja  saradnje u oblasti odbrane između dve države.

Saglasili su se da je formiranje ZSO obaveza koju je prištinska strana preuzela i neophodno je i da je ispuni.