Vučić: Za 10 godina tri puta povećana razmena sa Nemačkom

Aleksandar Vučić
Izvor: Tanjug / Zoran Žestić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je Srbija za poslednjih 10 godina čak tri puta uvećala svoju trgovinsku razmenu sa Nemačkom, te da za svoj ekonomski razvoj veliku zahvalnost duguje toj zemlji, prenosi Tanjug.

Vučić je podsetio da je 17.000 ljudi radilo u nemačkim kompanijama u Srbiji 2014. godine, kada je on postao premijer, a da je danas ta brojka 72.684.

"Nemačka je naš najveći spoljnotrgovinski partner", naglasio je Vučić i istakao da veruje da će ove godine razmena dostići šest milijardi evra.

Naglasio je da je u poslednjih 10 godina tri puta uvećana trgovinska razmena, a više puta uvećan naš izvoz u Nemačku, sve to zahvaljujući nemačkim kompanijama koje posluju u našoj zemlji.

"Za ekonomski razvoj dugujemo i Nemačkoj, vladi Angele Merkel, njoj na podršci ulaganju u Zapadni Balkan", rekao je Vučić.

Dodao je da je Srbija imala i podršku Nemačke u unapređenju obrazovanja,

"Obavestio sam kancelarku da imamo prvih 4.000 učenika koji su dobili posao kroz dualno obrazovanje", rekao je Vučić.

Istakao je da je sa Merkelovom imao, kao i uvek, otvoren razgovor, konkretan, o najvažnijim pitanjima za Srbiju i region.

Takođe su razgovarali i o evrointegracijama Srbije, i usklađenosti spoljne politike Srbije sa EU, koja je u poslednja četiri meseca sa 46 odsto povećana na 62,5 procenta.

Vučić je rekao i da je veoma zahvalan Merkelovoj na svim konkretnim rezultatima u okviru Berlinskog procesa koji je pokrenula.