Vulin sa Čuprijanom o Srpsko-ruskom humanitarnom centru

Vulin sa Čuprijanom
Izvor: RTV

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin razgovarao je danas putem video-veze sa vršiocem dužnosti ministra za civilnu zaštitu, vanredne situacije i otklanjanje posledica elementarnih nepogoda Rusije Aleksandrom Čuprijanom, povodom decenije postojanja i rada Srpsko-ruskog humanitarnog centra (SRHC) u Nišu, kao i o daljoj saradnji u oblasti vanrednih situacija, prenosi RTV.

Vulin je istakao da Srbija duboko ceni svaku pomoć i podršku koju je tokom vanrednih situacija dobila od Ministarstva za civilnu zaštitu, vanredne situacije i otklanjanje posledica elementarnih nepogoda Rusije, a da je SRHC dao značajan doprinos na polju sprečavanja katastrofa od elementarnih nepogoda, saopštio je MUP.

Ministar unutrašnjih poslova je, kako navodi Tanjug, je izrazio zahvalnost Ruskoj Federaciji i njihovom Ministarstvu na pomoći u unapređenju kapaciteta Srbije kroz donacije opreme i obučavanje vatrogasno-spasilačkih jedinica.

Srpski ministar je poručio da je svojim plemenitim radom i delovanjem, Srpsko-ruski humanitarni centar opravdao svrhu svog postojanja.

"Iako je ovaj jedinstveni centar na Balkanu mnogo puta napadan, iako su mnogi postojanje ovog humanitarnog centra hteli da zloupotrebe i iskoriste u političkoj borbi protiv Srbije i Rusije, Srpsko-ruski humanitarni centar je svoj pun smisao postojanja upravo pokazao kada je Srbiji i srpskom narodu bilo najteže i 2014. godine za vreme katastrofalnih poplava, ali i za vreme pandemije korona virusa", rekao je Vulin.

Ukazao je i da je zahvaljujući postojanju Centru značajno podignut nivo obučenosti srpskih vatrogasno-spasilačkih jedinica, ali su, prvenstveno, mnogi životi građana Srbije spaseni, baš kao i njihova imovina tokom elementarnih nepogoda.

Vulin i Čuprijan ocenili su da je saradnja u oblasti vanrednih situacija u savremenom svetu nužnost i potreba i da je samo zajedničkim snagama moguće lakše prebroditi posledice izazvane elementarnim nepogodama i zaštitili stanovništvo i imovinu.

Vršilac dužnosti ministra za civilnu zaštitu, vanredne situacije i otklanjanje posledica elementarnih nepogoda Aleksandar Čuprijan istakao je da će to ministarstvo nastaviti da razvija i unapređuje Srpsko-rusko humanitarni centar i da su uvek spremni da podele iskustva koja predstavljaju interes za srpsku stranu.

"Ruska Federacija će, kao i do sada, uvek biti spremna da pruži pomoć i podršku Srbiji u slučaju vanrednih situacija", istakao je Čuprijan.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin još jednom se zahvalio Rusiji na principijelnom stavu po pitanju suvereniteta i integriteta Republike Srbije.

Vulin je Čuprijanu i svim pripadnicima MČS uputio izraze saosećanja i podrške povodom Dana sećanja na službenike MČS koji su poginuli na dužnosti.

"Svi pripadnici MČS koji su svoj život izgubili da bi spasili tuđ zaslužuju dubok naklon i poštovanje, baš tako je svoj život izgubio i ministar Ziničev, štiteći život drugog čoveka", poručio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.