Zaharova: Albanci sa Kosova nespremni da odustanu od čišćenja severa od nealbanskog stanovništva

Marija Zaharova
Izvor: MSP Rusije

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije Marija Zaharova saopštila je da Albanci sa Kosova pokazuju demonstrativnu nespremnost da odustanu od agresivnih planova čišćenja severa Kosova od nealbanskog stanovništva i da kosovske snage treba da sprovode mandat prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije, Zaharova je komentarisala "ponavljanje nasilja protiv Srba na Kosovu".  

"13. oktobra, kosovske specijalne snage opremljene teškim naoružanjem i podržane oklopnim vozilima, ponovo su napale područja naseljena Srbima na severu Kosova. Time je prekršen sporazum od pre nekoliko nedelja, kada se pokazalo da je jedva moguće sprečiti sukob velikih razmera, a koji je prvobitno isprovocirala Priština", kaže se u komentaru i ističe da je ovoga puta bilo na desetine žrtava i da je jedan Srbin prevezen u bolnicu jer je ranjen vatrenim oružjem.

"Jasno je da se radikalna ’vlada’ na čelu sa Aljbinom Kurtijem ne oseća obavezanom nikakvim obavezama i da čak otvoreno zanemaruje one na Zapadu koji nastavljaju da lobiraju za međunarodno legitimisanje nezakonite jednostrane nezavisnosti Kosova", navela je Zaharova. 

Ona naglašava da Rusija „odlučno osuđuje ekscese čiji su organizatori lideri kosovskih Albanaca, koji osećaju svoju nekažnjenost i koriste izgovore da izazovu talas antisrpskih osećanja u lokalnom društvu, uoči izbora 17. oktobra i tako steknu prednost za „neukrotive ultra-nacionalističke snage“.

"Želeli bismo da upozorimo Prištinu da njena politika, u kombinaciji sa nejasnom reakcijom njenih stranih sponzora, neizbežno izaziva klizanje u otvoreni sukob i uništava preduslove za nastavak dijaloga koji je u zastoju", naglašava se u saopštenju.

"Pozivamo kosovske snage da sprovedu svoj mandat prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN i obuzdaju radikalne kosovske Albance. Želeli bismo da istaknemo da je međunarodni kontingent predvođen NATO-om u potpunosti odgovoran za održavanje mira i bezbednosti u regionu", poručuje se u komentaru Zaharove. 

 

perhan
15. Oktobar 2021.
e ovo je tipična izjava čija je svrha ‚‚potpaljivanje vatre‚‚ a da za to nema nikakve potrebe...