Zečević: Međunarodna zajednica nije spremna da pritisne Kurtija na pravi način

Beograd_231108_Slobodan Zečević 04
Izvor: Kosovo Online

Profesor sa Instituta za evropske studije Slobodan Zečević rekao je da je Priština jednostrano zabrnila dinar i izazavala socijalni udar na srpsko stanovništvo, kao i da međunarodna zajednica ima kapacitete, ali je pitanje da li hoće da zaustavi Prištinu, prenosi RTS.

"Neverovatno je da to traje toliko dugo. To su neki jednostavni procesi, recimo, smeniti nekoliko gradonačelnika i održati lokalne izbore i realizovati ono što je već dogovoreno u Briselu, a to je Zajednica srpskih opština. Međutim, to se toliko odugovlači“, napominje Zečević.

Ukazuje da je Evropska unija glavni pregovarač i da u uvodnom delu svojih ugovora o osnivanju, odnosno u Ustavu EU, stoji da se zalaže za poštovanje ljudskih prava, da je to jedan od osnovnih principa da se zalaže za poštovanje prava nacionalnih manjina.

"Pogledajte kakva je situacija na KiM, pogledajte kako ti ljudi žive. Da li je moguće da ne može da se sprovede toliko dugo nešto što je osnova - da se zaštiti hrišćansko stanovništvo, njegova civilizacija, kultura, crkve. Pogledajte ove igre oko Gračanice, oko tog zemljišta, ne zna se ko će da upiše u katastar zemljište manastira. Znači, to su sve u stvari perfidne igre“, kaže Zečević.

Očigledno je, kako kaže, da za sada međunarodna zajednica nije spremna da Kurtija pritisne na pravi način.

Centralna izborna komisija danas će predstaviti izveštaj o proveri potpisa za peticiju za smenu albanskih gradonačelnika. Povodom toga, Zečević je istakao da su Srbi za smenu albanskih gradonačelnika.

"Možete misliti, dva posto stanovništva albanskog - sad oni proveravaju potpise. Ogromna većina Srba je za to da se smene ti gradonačelnici koji nisu legalno izbrani, ali sada će oni proveravati potpise. Sačekaćemo i tih mesec dana da vidimo da li će biti smenjeni gradonačelnici. Onda tek slede izbori, pa onda razgovor o ZSO“, podvukao je Zečević.

Prema njegovim rečima, u međuprostoru iskaču neke nove teme, u vezi sa dinarom, koja nije bila na stolu, nije se uopšte razgovaralo o tome, a Priština je jednostrano zabranila dinare i izazvala socijalni udar na srpsko stanovništvo.

Zečević kaže da je pitanje vizne liberalizacije za Srbe na Kosovu.

"Oni ne mogu tek tako da odu u Grčku, recimo, kao što mi odlazimo na more. Nadam se da će rešiti taj problem do izbora za Eropski parlament, do juna. Mislim da oni raspuštaju u jednom trenutku parlament mesec dana ranije. To je hitna stvar koju treba uraditi da bi se povratilo poverenje kod srpskog stanovništva da će moći da živi na tom prostoru", ističe Zečević.

Ursula von der Lajen dobila je juče podršku Evropske narodne partije za kandidaturu za drugi mandat na čelu Evropske komisije. 

Odgovarajući na pitanje koliko je to bitno za Srbiju, Zečević kaže da je bitno, zato što je vladajuća stranka u Srbiji deo, odnosno posmatrač u Evropskim narodnim partijama.

"Ursula von der Leyen želi da dobije još jedan mandat. Nije neiobičajeno da predsednici Evropske komisije imaju dva mandata. Tako da, što se tiče same te grupacije, ona je apsolutno najjača u Evropskom parlamentu i očekuje se da će biti najjača i posle izbora u junu, bez obzira na rast krajnje desnih grupacija kao što su konzervativci", zaključio je Zečević.