Zemaj: CBK, kao i ostale javne institucije, u rukama Samoopredeljenja

Armend Zemaj
Izvor: Ekonomia Online

Poslanik Demokratskog saveza Kosova Armend Zemaj smatra da vladajuća stranka, Pokret Samoopredeljenje, ima uticaj na sve javne istitucije, a da je u "njihovim rukama" i Centralna banka Kosova koja je donela odluku o ukidanju dinara na Kosovu.

Zemaj se osvrnuo i na izjavu zamenika premijera Besnika Bisljimija koji je rekao da neće učestvovati na zvaničnom sastanku u okviru dijaloga sa Srbijom u Brisel o pitanju dinara, ocenjujući da je takav stav "detinjast".

"CBK se rukovodi intervencijama koje je direktno vodi Samoopredeljenje. Čak i izabrani članovi odbora imaju vezu i političku adresu u Samoopredeljenju. Nije uvek bilo ovako", rekao je Zemaj za Dukađini.

Prema njegovim rečima ponašanje vladajuće stranke izaziva zabrinutost svih građana na Kosovu.

Govoreći o Bisljimijevoj izjavi, ukazao je da je njegova obaveza kao pregovarača da se odazove na poziv da ide u Brisel.

"Mislim da je njegov odgovor detinjast, pošto ima velike odgovornosti u ovom procesu kao predstavnik Kosova u procesu dijaloga", pojasnio je Zemaj.

Ocenjuje da ovakvo ponašanje ne pomaže ni aktuelnoj vlasti ni pojedincima, a ni međunarodnoj zajednici.

Zaključuje da je Kosovo oslabilo na diplomatskom nivou i da je EU već "zapretila" postojećim sankcijama zbog ne preduzimanja koraka ka deeskalaciji na severu Kosova.